Ankeiler: De partij Sociaal Maas en Waal in Druten komt op de komende raadsvergadering van donderdag 22 september opnieuw met een motie voor hulp aan minima.

- De partij Sociaal Maas en Waal in Druten komt op de komende raadsvergadering van donderdag 22 september opnieuw met een motie voor hulp aan minima. Het gaat om inwoners die door de zeldzaam hoge inflatie in de financiële problemen dreigen te komen. Het is nu nog onduidelijk in hoeverre de andere partijen in de raad de ideeën van Sociaal Maas en Waal zullen steunen.

Nog niet zo lang geleden kwam Sociaal Maas en Waal met een soortgelijke motie, die echter op het laatste moment werd ingetrokken. Dat kwam omdat wethouder Gérard de Wildt de gemeenteraad had overtuigd dat men in Druten op dit punt al het maximale doet.

Bij Sociaal Maas en Waal denkt men daar toch anders over. Bovendien is de inflatie inmiddels gestegen tot ongekende hoogte, en daarmee evenredig ook de urgentie voor de gemeenteraad om tot actie over te gaan, zo denkt men bij deze partij.

Meeste partijen reageren gereserveerd

De aankondiging dat er een motie wordt ingediend, gebeurde donderdagavond in het gemeentehuis tijdens een RTG-overleg (Rondetafelgesprek). "Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd voor 2023, maar wat doen we tot die tijd," zo sprak fractievoorzitter Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal.

De meeste partijen reageerden donderdagavond tamelijk gereserveerd op de motie die in de gemeenteraadsvergadering zal worden ingediend. Men wees er op dat de inkomenspolitiek in Den Haag wordt bepaald. Toch staan de meeste raadsleden niet direct negatief tegenover de ideeën van Sociaal Maas en Waal. Diverse raadsleden drongen er op aan, dat er in de motie concrete zaken worden benoemd.

Minder vers voedsel voor voedselbank

Volgens Uitdehaag zijn er meer dan ooit mensen die alle noodzakelijke uitgaven niet meer kunnen opbrengen, zoals boodschappen, energierekening en verzekeringen. Zij verklaarde zich te realiseren dat gemeenten niet aan inkomenspolitiek mogen doen, maar zij ziet toch mogelijkheden om inwoners te helpen die onder de armoedegrens dreigen te komen.

Uitdehaag: "De gemeente moet in gesprek gaan met de voedselbank om te kijken hoe men hulp kan bieden. De voedselbank krijgt steeds meer aanvragen, terwijl men momenteel minder vers voedsel krijgt aangeboden dan voorheen. Ook wat betreft schuldhulpverlening kan de gemeente Druten mogelijk iets ondernemen."

Inwoners regio betalen meer rente bij kredietbank

Mensen met weinig inkomen kunnen vaak alleen nog geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB). Inwoners uit Nijmegen hoeven slechts 2,4 procent rente te betalen, terwijl mensen uit omliggende gemeenten (zoals Druten) 6,4 procent rente moeten betalen. Dat komt omdat de gemeente Nijmegen de GKB subsidieert.

Uitdehaag is van mening dat de gemeente Druten misschien ook het Weggeefhuis Restyle Mode in Beneden-Leeuwen zou kunnen ondersteunen. Veel inwoners uit Druten halen daar gratis tweedehands kleren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.