Het RN7 Regionieuws van dinsdag 20 september. Foto: RN7

Het RN7 Regionieuws van dinsdag 20 september. Foto: RN7

REGIO - Herdenking aan Waaloversteek in september ‘44, burgemeester Bruls reageert fel op steekincident en woningbouwvereniging Talis eert majoor Cook. Dit is het RN7 Regionieuws van dinsdag 20 september

Waaloversteek

Dinsdag werden de geallieerde militairen herdacht die 78 jaar geleden sneuvelden tijdens de Waaloversteek. In gammele bootjes probeerden zij de overkant te bereiken met als doel om de twee Nijmeegse bruggen te bevrijden. De actie, die onderdeel was van Operatie Market Garden, kostte uiteindelijk 48 geallieerden het leven. De herdenking vond plaats bij het Waaloversteek monument op de Oosterhoutsedijk in Lent.

Aaron Cook

Om de geschiedenis te blijven herdenken, heeft woningbouwvereniging Talis maandag majoor Julian Aaron Cook geëerd. Ze maakten een plakkaat met het verhaal van de 2de wereldoorlog en specifiek de Waaloversteek. De plakkaat is onthuld in Lent bij het Aaron gebouw dat eveneens naar de majoor is vernoemd.

Burgemeester reageert op steekincident

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil bepaalde groepen jongeren weren uit het centrum van de stad na de dodelijke steekpartij van zaterdag. Volgens hem was die onderdeel van een conflict tussen jongeren dat al langer loopt. Zowel het slachtoffer als één van de verdachten werden een dag eerder ook al aangehouden. Bruls wil actie ondernemen. Agenten in het centrum zijn al extra alert. Voor dit soort groeperingen is volgens hem geen plek in onze stad. Daarom laat hij de mogelijkheden van een gebiedsverbod, groepsverbod en preventief fouilleren onderzoeken.

Gastvrije Waaldijk

D66 in Overbetuwe zal dinsdagavond vragen stellen aan het college van B&W over het plan rondom de Gastvrije Waaldijk in Oosterhout en Slijk-Ewijk. Vorige week stemde het college namelijk in met het laatste advies voor de weginrichting van de dijk. Hierbij is gekozen voor gelijke toegang van alle verkeersdeelnemers. Dat betekent dat er geen aparte rijstroken komen voor fietsers of wandelaars. Ook blijft de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 60 kilometer per uur. D66 is van mening dat deze situatie niet veilig is en wil daarom uitleg van de betrokken wethouder. De lopende dijkversterkingsprojecten zullen in 2026 klaar zijn.

Organisatie blij met eerste Kunstnacht

De nieuwe organisatoren van de kunstnacht in Nijmegen, Stichting Hubert en Stichting ACBN, kijken terug op een succesvolle eerste editie. De avond begon in het Kronenburgerpark met verschillende optredens tot 18.30 uur. Daaf Verjans opende de Kunstnacht met een door hem geschreven mythe. Vele vaste bezoekers hebben de kunstnacht bezocht, maar ook vele nieuwe mensen. De organisatoren wilde graag focussen op ook een nieuwe doelgroep en dat is dus gelukt. Bij die nieuwe doelgroep zaten ook een stuk meer jongere mensen, wat ook als positief wordt ervaren. De gemiddelde leeftijd van de kaartkoper was 27 jaar.

Deel dit artikel