Vincent Cantrijn. Foto: RN7

Vincent Cantrijn. Foto: RN7

REGIO - Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'Toekomstmuziek'.

Mijn positieve gevoelens van mildheid en verwondering van de laatste tijd hebben ervoor gezorgd dat ik afgelopen week niet boos ben geworden, maar verdrietig. Een klein verschil in beleving. De aanleiding van deze gemoedstoestand was daarentegen niet minder ernstig.

Een aantal mensen heeft in Hees een stuk grond gekocht. De groep bestaat uit een paar alleenstaanden, een paar stellen, oud en jong. Ze willen samen wonen, elkaar helpen en gemeenschappelijke voorzieningen delen. Daarom hebben ze via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in eigen beheer een kleinschalig plan ontwikkeld van tien wooneenheden, enkele gemeenschappelijke ruimtes en een gemeenschappelijke tuin. Hun initiatief heet 'Toekomstmuziek'. Hoe mooi wil je het hebben als samenleving.

Helaas, helaas. Na deze woorden voelt u ‘m al aankomen. De Dorpsraad Hees is tegen. Tien eenheden is volgens het bestuur veel te veel. Over vijf valt te praten, maar dan niet in twee lagen met een kap; dat is echt te massaal. Want Hees is altijd een boerendorp geweest en zo’n ontwikkeling tast dat dorpse karakter enorm aan. Ook steekt het de Dorpsraad dat er geen overleg is geweest. Ze hebben alleen gehoord wat de groep wil. En wat die groep wil willen ze niet. Simpel zat.

Daarom was ik een beetje verdrietig. Ouderwets 'Naoberschap' als leidend principe van een kleine groep mensen die op hun eigen stuk grond in Hees willen wonen, maar dat van de Dorpsraad niet mag omdat dit niet in het dorpse karakter past. Zonder gêne wordt dit bloedserieus naar voren gebracht. Ik vind het gewoon opgeklopte gewichtigdoenerij als dekmantel voor onverdraagzaamheid vanuit individueel belang en niks anders. Een paar jaar geleden was de Dorpsraad ook al tegen de bouw van een bescheiden complex seniorenappartementen, waardoor ouderen uit Hees niet naar een andere wijk hoefden te verhuizen. Ook dat paste niet in het dorpse karakter. Die oudere buurtgenoten moesten maar ergens anders gaan wonen.

Gelukkig zijn er ook inwoners uit Hees die wél enthousiast zijn over het plan. Zij schreven een positieve brief aan de gemeenteraad. Wat hen betreft is de groep 'Toekomstmuziek' van harte welkom in Hees. Hartverwarmend. Zouden die positief ingestelde bewoners niet een coup binnen het bestuur van de Dorpsraad kunnen plegen om ervoor te zorgen dat het onderhand eens afgelopen is met dat continue elitaire dorpse denken?

Mijn verdrietig gevoel verdween als sneeuw door de zon toen ik las dat de gemeenteraad akkoord gaat met het plan. Niet zwichten voor de gebruikelijke 'Nimby-geluiden'. In nette woorden, het is uiteindelijk wel het Stadhuis waar vergaderd wordt, tegen de tegenstanders ‘boeien’ zeggen en vol enthousiasme een positief besluit nemen over dit bouwplan. Algemeen belang vooropstellen boven eigen belang. Dat is de taak van een gemeenteraad. Nog meer zulke besluiten graag. Mij klinkt het als mooie toekomstmuziek in de oren.

Komende zaterdag is het Nationale Burendag. Een initiatief van het Oranjefonds. Want goede buren doen ertoe. Ook in Hees. Ik hoop op een groot bord in de tuin van het bestuur van de Dorpsraad met de woorden: “Welkom in Hees, nieuwe buren van 'Toekomstmuziek'.”

Vincent Cantrijn

Deel dit artikel