Ook sportverenigingen en sportfaciliteiten ondervinden hinder van de hoge energieprijzen. Foto: Unsplash

Ook sportverenigingen en sportfaciliteiten ondervinden hinder van de hoge energieprijzen. Foto: Unsplash

NIJMEGEN - De gemeente vangt als nodig de klap op voor sportverenigingen die ernstig te lijden hebben onder de hoge energieprijzen. Dat zegt wethouder Jean-Paul Broeren (Stadspartij Nijmegen) woensdagavond. Entreeprijzen voor sportfaciliteiten gaan niet omhoog volgens de wethouder en mensen die hun contributie niet meer kunnen betalen, kunnen aankloppen voor een gemeentelijke bijdrage in de kosten.

Zorgen

VVD, PvdA, GroenLinks en GewoonNijmgeen.NU stelden vragen aan de wethouder over de dreigende situatie. “Uit de media hebben wij urgente berichten vernomen dat in verschillende gemeenten in Nederland zwembaden, ijsbanen en gemeentelijke sportaccommodaties maar ook accommodaties van sportverenigingen en particuliere sportscholen in de energieproblemen komen”, zegt raadslid Sanne Buursink-de Graaf (VVD). “Zij zijn hierdoor mogelijk genoodzaakt te sluiten, het douchen te verbieden, in de winter de verwarming laag of uit te zetten en/of kosten van de entree en lidmaatschappen te verhogen. Wij maken ons hier in zorgen over.”

“We laten clubs niet zomaar ten onder gaan”

De vragenstellers willen daarom van de wethouder weten of er plannen zijn om de stijgende energieprijzen komende winter al door te berekenen in entreeprijzen en doorberekende huur in gemeentelijke sportaccommodaties. “Wij hebben ook signalen van verenigingen ontvangen, en dat baart ons natuurlijk wel zorgen”, zegt wethouder Broeren. “We houden hiervoor landelijke maatregelen in de gaten, want dit is net zo goed een landelijk probleem. Maar als er maatregelen genomen moeten worden, kunnen clubs zich bij de gemeente melden en dan kijken we naar een oplossing. We laten ze niet zomaar ten onder gaan; als we niet het geluk hebben dat de energieprijzen dalen, zullen we als gemeente moeten bijspringen. Ook willen we geen entreeprijzen verhogen. Financiële risico’s vangen we op in de eigen exploitatie. Mocht er een situatie ontstaan waarin mensen hun contributie niet meer kunnen betalen, dan hebben we de Meedoenregeling waar men aankloppen voor een bijdrage vanuit de gemeente.”

Deel dit artikel