Impressie van de binnenkant van de nieuwe Gelenberg. Foto: Gemeente Druten

Impressie van de binnenkant van de nieuwe Gelenberg. Foto: Gemeente Druten

DRUTEN - De nieuwbouw van sportcentrum De Gelenberg, dat in januari 2024 wordt opgeleverd, gaat uiteindelijk 17.792.000 euro kosten. Door de stijgende bouwkosten en hoge inflatie is het project op het laatst zo'n acht ton duurder geworden. Dat meldt dinsdag een woordvoerster van de gemeente Druten.

Aannemer Van der Horst kon de bouwkosten over de periode oktober vorig jaar tot en met juni 2022, nog éénmalig aanpassen aan de huidige situatie. Het college van B&W zegt niet te zijn geschrokken van de stijgende bouwkosten. Men had hiervoor al twee ton gereserveerd. Gemeente en aannemer hadden maandelijks contact over de stijgende bouwkosten. Ook is er gesproken over mogelijke versoberingen.

Het college is daarnaast blij dat men de realisatie van het project heeft doorgezet. De woordvoerster: "Als de gemeente het project bijvoorbeeld twee jaar later had aanbesteed, dan was De Gelenberg duurder geworden door de oplopende rente."

Extra krediet bijna acht ton

Enkele jaren geleden werd de nieuwbouw van het sportcentrum nog ruwweg ingeschat op ongeveer 14 miljoen. De gemeenteraad stemde in september 2020 in met een bouwkrediet van 17 miljoen euro. De infrastructuur op het sportpark voor wegen, openbaar groen, riolering, parkeerplaatsen en bewaking, is twee jaar terug geraamd op 2,1 miljoen.

Het totale kostenplaatje van de nieuwe Gelenberg staat vermeld in een 'Beslisnota voor de gemeenteraad', die donderdag 8 september wordt besproken in een Rondetafelgesprek (RTG) van de gemeenteraad in Druten. In de beslisnota wordt aan de raad gevraagd om in te stemmen met het extra krediet van bijna acht ton.

Inspraakprocedure overbodig

De stijging van de bouwkosten wordt met name veroorzaakt door de grote schaarste aan grondstoffen, de hoge energieprijzen en lange levertijden, aldus de gemeente. De bouw van het project begint nog deze maand (september). Gemeente en aannemer houden ook nog een 'post onvoorzien' aan, ter grootte van bijna 600.000 euro.

Volgens de gemeente is er geen inspraakprocedure nodig, omdat het bestaande beleid wordt voortgezet. Wel heeft de gemeente deze maand nog contact met betrokkenen, zoals het zwembadpersoneel, het Pax Christi College, en de turn- en zwemvereniging.

Deel dit artikel