Het filmhuis zit nu in de Turmac Cultuurfabriek. Foto: Omroep Gelderland

Het filmhuis zit nu in de Turmac Cultuurfabriek. Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - Het zag er niet rooskleurig uit voor het Filmhuis Zevenaar. De locatie aan de Wittenburgstraat was weliswaar gezellig en knus, maar de apparatuur was verouderd en met één zaal was het aanbod minimaal. Inmiddels is het filmhuis verhuisd naar de Turmac Cultuurfabriek en kan er na een aantal coronajaren gezegd worden: het filmhuis heeft weer een toekomst.

Van één naar twee zalen, beter beeld en beter geluid en bekendere films. Enkele voordelen van het Zevenaarse filmhuis sinds het in de Turmac Cultuurfabriek zit. "Voor veel mensen was afscheid van de oude locatie beste moeilijk", vertelt vrijwilliger en PR-man Leo Jansen. "Het was er knus en voor veel mensen een hele fijne plek, maar aan de andere kant ook klein en het had weinig mogelijkheden voor de toekomst. Ja, de kans was aanwezig dat het uiteindelijk een langzame dood gestorven was."

Kijk hier naar het nieuwe Filmhuis van Zevenaar:

De verhuizing en de nieuwe start waren mede door corona niet zoals gehoopt. "Er kon geen goed afscheid genomen worden van de oude locatie en de eerste maanden konden we op de nieuwe plek natuurlijk vrijwel helemaal niks. "

Sinds afgelopen januari gaat het de goede kant op met het filmhuis. Het publiek weet de nieuwe locatie steeds beter te vinden. "Het mag nóg wel meer, maar ik zie een stijgende lijn", aldus een optimistische Leo Jansen. "Twee zalen is een hele verbetering. En omdat we ons aan konden sluiten bij Cineville, die heel veel films biedt, en we samenwerken met een ander theater krijgen we wat meer 'body'.

Familiegevoel

Het theater draait volledig op vrijwilligers en die zijn er in overvloed: "We hebben nu 85 mensen die op de één of andere manier actief zijn en er is zelfs een wachtlijst."

Door de verhuizing zijn wel verschillende vrijwilligers afgehaakt, maar daar komen ook nieuwe enthousiastelingen voor terug. "Ik ben al acht jaar vrijwilliger en vind het nog steeds heel leuk om te doen", vertelt Gerrie Verkuijlen. "Gelukkig is het familiegevoel dat we op de oude plek hadden gebleven."

Verkuijlen start onder andere de projector op en zet de film aan voor het publiek. Nog een voordeel ten opzichte van vroeger: "Toen kon ik alleen hier boven met een koptelefoon op de film meekijken, nu kan ik gewoon in de zaal zitten. Fantastisch beeld en geluid. Alsof je er middenin zit."

Deel dit artikel