'Zwemlessen voor later' is een dichtbundel over het klimaat. Foto: Klimaatdichters

'Zwemlessen voor later' is een dichtbundel over het klimaat. Foto: Klimaatdichters

NIJMEGEN - Om aandacht te vragen voor klimaatverandering, kun je demonstreren, maar ook gedichten schrijven. Een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen heeft zich verenigd in een beweging van 'klimaatdichters'. Samen brachten ze 'Zwemlessen voor later' uit: een bundel klimaatpoëzie; een noodkreet voor de aarde, een ode aan de natuur en een pleidooi voor omwenteling.

"Er is iets aan de klimaatverandering dat verlamt", staat in het voorwoord. "We kunnen ons de schaal van de schade niet voorstellen. Dus keren we ons af", schrijft het redactieteam dat bestaat uit Annelie David, Moya de Feyter en Saskia Stehouwer. "We houden vast aan wat we gewend zijn, al is deze manier van leven ver over de houdbaarheidsdatum."

'We willen een wereld die te redden valt'

Het collectief van klimaatdichters is ontstaan uit een behoefte aan verzet tegen die gelatenheid. "We weigeren het normaal te vinden dat we alle bomen aan boskap verliezen, alle haaien aan cosmetica en koraal aan plastic. We willen een wereld tonen waarover de kranten niet schrijven: een werkelijkheid waarin het klimaat misschien nog te redden valt."

"Als de destructie van onze planeet de menselijke verbeelding te boven lijkt te gaan, dan is het aan kunstenaars om die verbeelding open te trekken." De dichters willen een andere wereld dan die van hebzucht en geweld. "Er moet een wereld mogelijk zijn die niet uitbuit. Er moeten leiders bestaan die kwetsbaren beschermen."

One World Tree Planting

De klimaatdichters geven ook schrijfworkshops en dragen gedichten voor bij klimaatacties. Van één van hen, de Nijmeegse Mirte van den Bos, kwam onlangs ook een bundel uit die gedrukt is op gerecycled papier met heidezaadjes. Als je er een vel uitscheurt en deze in de grond stopt, groeit de natuur letterlijk uit het boek.

De bundel 'Zwemlessen voor later' bevat een bonte verzameling aan poëzie, geschreven door jonge honden en ervaren rotten in het vak. Mensen die zich willen inzetten voor het klimaat, kunnen zich ook aanmelden met (ludieke) acties, schrijfworkshops en dergelijke waarbij woord en daad hand in hand gaan. De opbrengst van de dicht bundel gaat overigens naar One World Tree Planting, een bomenproject in Oeganda. Meer informatie over de Klimaatdichters, vind je hier.

Deel dit artikel