De stoomtrein bij Beekbergen. Foto: Omroep Gelderland

De stoomtrein bij Beekbergen. Foto: Omroep Gelderland

BEEKBERGEN - Het is pure folklore op de Veluwe: de stoomtrein die rijdt tussen Apeldoorn en Dieren. De Veluwse stroomtrein moet op een creatieve manier aan de slag om genoeg inkomsten te krijgen. De kolen, waarop de stoomtrein rijdt, zijn namelijk zeker vijf keer zo duur geworden.

"De kosten rijzen de pan uit. Dat geldt voor alle brandstofprijzen, daar hebben wij ook mee te maken", vertelt Michel van den Wollenberg, die stoker is bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). "We zullen efficiënter moeten gaan rijden."

Ook zijn de bezoekersaantallen niet op het niveau van voor corona. "We hebben basiskosten om de trein te kunnen laten rijden. Die moet vol zitten om uit de kosten te komen. Dat is niet altijd het geval."

Bekijk hier hoe de stoomtrein over de Veluwe rijdt:

"Ik heb de indruk dat mensen na de coronalockdowns de hand op de knip houden. We hebben het aantal ritten moeten terugbrengen, zo rijden we maandag en vrijdag nog maar één in plaats van twee ritten", zegt Van den Wollenberg.

Prachtige Veluwe

"Gelukkig blijven de mensen nog komen, vooral toeristen natuurlijk. We zijn gezegend met een mooi gebied, met veel campings en vakantieparken eromheen. En dan de prachtige Veluwe, dat blijft uniek."

Bevoorrecht mens

Van den Wollenberg geniet iedere keer als hij in de weer mag met de stoomtrein. "Ik mag de locomotief opstoken. Daar ben je twaalf uur mee bezig. Als we dan naar buiten rijden, gaat het kippenvel tot over je oren. Het is zo mooi. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik dit mag doen."

De Stoomtrein Veluwe moet zelf de broek ophouden. "We krijgen geen subsidie, daar word je ook creatief van. We werken met allemaal vrijwilligers, in totaal ruim tweehonderd."

Deel dit artikel