Bert Velthuis (SP) kreeg bij zijn afscheid als wethouder de Zilveren Waalburgspeld uitgereikt. Foto: Gemeente Nijmegen

Bert Velthuis (SP) kreeg bij zijn afscheid als wethouder de Zilveren Waalburgspeld uitgereikt. Foto: Gemeente Nijmegen

NIJMEGEN - Het nieuwe college dat de komende vier jaar Nijmegen gaat besturen is woensdagavond in het stadhuis geïnstalleerd. Vertrekkend wethouder Bert Velthuis (SP) ontving bij zijn afscheid de Zilveren Waalbrugspeld van de gemeente Nijmegen voor zijn verdiensten als wethouder en raadslid.

Nieuwe college

Namens GroenLinks is Noël Vergunst opnieuw geïnstalleerd als wethouder. Die functie vervulde hij de afgelopen vier jaar ook al. Hij heeft de portefeuille Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening, Grondbeleid en Cultuur. Namens dezelfde partij is ook Cilia Daemen, die in maart afscheid nam als raadslid, geïnstalleerd als wethouder. Zij krijgt de portefeuille Welzijn, Klimaatadaptatie en Stadsvergroening en Mobiliteit. Voor Stadspartij Nijmegen is co-lijsttrekker Jean-Paul Broeren (Openbare Ruimte, Wijken, Participatie, Vastgoed, Sport en Accommodaties, Dierenwelzijn en Faciliteiten) en oud-raadslid John Brom (Werk & Inkomen, Armoedebestrijding, Economie, Toerisme en Binnenstad) geïnstalleerd. Namens D66 is Grete Visser voor nogmaals vier jaar geïnstalleerd. Haar portefeuille betreft Zorg, Wonen en Onderwijs. Partijgenoot en oud-fractievoorzitter Tobias van Elferen werd ook geïnstalleerd. Hij begint zijn eerste periode als wethouder en heeft de portefeuille Financiën, Duurzaamheid (Energie & Milieu), Cultureel Erfgoed, Digitalisering & ICT en Personeel & Organisatie. Alleen Vergunst kon bij de stemming over de benoeming van het nieuwe college op een enkele tegenstem rekenen.

Zilveren Waalbrugspeld voor Velthuis

Ook werd er afscheid genomen van vertrekkende wethouders. De langstzittende wethouder waarvan afscheid genomen werd, is Bert Velthuis (SP). Velthuis was actief als gemeenteraadslid in Nijmegen van 2006 tot 2014. Vanaf 2014 vervulde hij de positie van wethouder. Hij kreeg van burgemeester Hubert Bruls de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt. Bruls omschrijft hem in zijn toespraak als ‘een van de meer kleurrijke wethouders die we de afgelopen decennia hebben gehad’. “Als je Bert Velthuis ziet, lijkt hij laconiek. Hij bleef altijd rustig op lastige dossiers. Maar als je hem meer meemaakte, werd duidelijk dat hij goed op de hoogte was. Bert is altijd in staat om zijn ego naar de achtergrond te verdringen en was altijd bereid om standpunten aan te passen als dat nodig is. Daarnaast was het iemand met verrassende inzichten.”

Afscheid

Verder werd er afscheid genomen van Jan Wijnia, die september vorig jaar inviel voor GroenLinks toen Harriët Tiemens tussentijds vertrok naar de Groene Metropoolregio. Ook werd afscheid genomen van Monique Esselbrugge, die in 2018 als grote onbekende wethouder werd namens D66 en nu die positie gaat vervullen in Eindhoven. Ook SP-wethouder Petra Molenaar werd uitgezwaaid. Zij verving halverwege 2020 partijgenote Renske Helmer, die wegens gezondheidsredenen moest afhaken.

Deel dit artikel