Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Alexander Büttner dit seizoen in het shirt van RKC. Foto: Orange Pictures
Büttner kan vanaf juli meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Foto: Omroep Gelderland

Büttner kan vanaf juli meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Dankzij het voetbal is Alexander Büttner een man van de wereld geworden, maar het liefst is hij thuis in Doetinchem. De Graafschap komt nu voor hem op het juiste moment. "Het is mijn kers op de taart. Ik heb een zwak voor deze club."

Tien jaar geleden maakt Büttner, op dat moment Vitessenaar, een droomstransfer die niemand voor mogelijk had gehouden. De legendarische manager Sir Alex Ferguson ziet wel iets in de speler met het begenadigde linkerbeen en legt hem een vijfjarig contract voor bij de Engelse grootmacht Manchester United. Volksbuurt Kleintjeskamp in Doetinchem staat compleet op zijn kop.

Rooney en Giggs

Ook Büttner zelf kan het amper bevatten. "Ineens zit je met sterren als Wayne Rooney en Ryan Giggs in de kleedkamer", stamelt de op dat moment 23-jarige voetballer terwijl hij op de schouders rondgaat, begeleid door vuurwerk en bier. Door de karakteristieke wijk in Doetinchem schalt tot in de kleine uurtjes muziek van André Hazes.

Tien jaar later zit Büttner er warmpjes bij in zijn kapitale villa op steenworp afstand van zijn ouderlijk huis in Kleintjeskamp. Na Manchester, waar hij eerder vertrekt, tekent hij nog een miljoenencontract bij Dinamo in Moskou en voetbalt hij onder meer in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS). Ondertussen laat Büttner zijn droomhuis met onder meer een eigen bioscoop en aanpalend café bouwen. Zijn moeder Wilma komt ernaast wonen. "Dat wil hij graag", vertelt ze.

De kleine

Alexander Büttner wil zijn dierbaren het liefst altijd om zich heen. Dit seizoen speelt de nog altijd topfitte linksback bij eredivisieclub RKC Waalwijk, maar af en toe eens overnachten in Brabant is niets voor hem. Liefdevol pakt hij zijn zoontje op uit de box. "Die kleine wil ik iedere dag zien. Ik wil gewoon thuis slapen. Kijk, hij is nog geen jaar maar loopt al bijna", terwijl Alexander behendig een tennisbal hooghoudt.

Alexander Büttner dit seizoen in het shirt van RKC - Foto: Orange Pictures

Files

Het reizen valt hem dit seizoen zwaar. In Moskou had Büttner een privéchauffeur, maar in Nederland valt hij met zijn ronduit spectaculaire sport Mercedes van de ene in de andere file. De Graafschap komt precies op het goede moment. "Soms zit ik wel drie uur in de auto. Ik ga om 6.30 uur van huis, maar het komt vaak voor dat ik helemaal vast sta. Dat wil ik niet meer. Het is ook niet bevorderlijk voor mijn lichaam."

Het is de kers op de taart, het kon eigenlijk niet mooier

Na een lange reis over de wereld zegt Büttner echt thuis te zijn. Hij doelt op De Graafschap en glimt. Hij lijkt zichtbaar trots met een contract voor drie jaar bij De Graafschap, dat in juli ingaat. "Wie kan dat zeggen als je 33 jaar bent? Dat gebeurt niet vaak hoor. Bij RKC zeiden ze ook tegen mij 'direct doen'. De Graafschap is voor mij thuiskomen. Het is de kers op de taart, het kon eigenlijk niet mooier. Als ik er kwam, werd ik ook altijd top behandeld. Maar eerst wil ik RKC in de eredivisie houden en het daar goed afsluiten. Dat gaat lukken. We hebben nog een paar puntjes nodig."

Extra seizoenkaarten

Dinsdag, toen het nieuws over zijn transfer naar De Graafschap bekend werd, gebeurde er van alles. "Mijn telefoon ontplofte. Er stonden zelfs supporters hier voor mijn huis. Dat is leuk. Veel vrienden van mij zijn heel blij want iedereen is voor De Graafschap. Ik hoop dat het veel extra seizoenkaarten gaat opleveren."

Toen Büttner bij Vitesse speelde, sprak hij de wens uit zijn loopbaan in Arnhem ook te willen afsluiten. Hij doorliep er, behalve bij Ajax, immers ook zijn opleiding en voelde zich thuis op Papendal. "Als je bij Vitesse speelt, ben je automatisch voor die club. Ik heb er ook veel aan te danken en dan ga je niet over De Graafschap praten", is het verweer van de linkspoot.

Zie ook: Hoe Büttner na al die jaren toch bij De Graafschap uitkomt

"Ik kon naar genoeg andere clubs, maar De Graafschap voelt eindelijk thuis", zegt hij. "Het is een club waar het stadion bijna altijd vol zit met prachtige trouwe fans. Ik krijg mijn favoriete nummer 28. Ik heb een hele mooie carrière gehad en ben supertrots om het af te sluiten waar ik vandaan kom, waar ik ben opgegroeid en waar mijn vrienden en familie wonen."

Komen en gaan

Vader Christiaan, die hem jarenlang iedere dag van Doetinchem naar Amsterdam reed, knikt tevreden en voert regelmatig het hoogste woord in de gigantische woonkamer. Huize Büttner is al jaren een komen en gaan van familie, vrienden en voetballers. "De Graafschap heb ik altijd in mijn achterhoofd gehad. Ik kan echt niet wachten om op De Vijverberg te gaan spelen", vervolgt Büttner, die de eerste divisie niet als een schrikbeeld ziet.

Je wil De Graafschap helpen om het beter te doen

"Natuurlijk, je wil de eredivisie in en De Graafschap helpen om het beter te doen. Ik wil zowel binnen als buiten het veld belangrijk worden. Natuurlijk heb ik heel veel ervaring en bij mooie clubs gespeeld. Daarom wil ik ook proberen voor jonge jongens een voorbeeld te zijn en ze helpen waardoor ook zij stappen kunnen maken. Dat geeft mij ook voldoening. Ze nemen het ook van mij aan."

Versterkingen

Volgens Büttner wil De Graafschap maar één ding en dat is zo snel mogelijk promoveren naar de eredivisie. "Ik proef die ambities, ook uit het gesprek met technisch manager Peter Bijvelds. We hebben hier bij mij thuis drie uur gesproken. Dat voelde heel goed. Ze zullen zeker nog versterkingen gaan halen en de eerste hebben ze al binnen."

Deel dit artikel