Bert van der Lans.  Foto: Omroep Gelderland

Bert van der Lans. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Liefst 71 Vierdaagses heeft de 89-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen al op zijn naam staan. Komt daar dan dit jaar eindelijk die 72de bij? Na twee jaar geen Vierdaagse door corona, gaat maandag de inschrijving weer van start. En Van der Lans schrijft zich - uiteraard - in.

Het is hoogst onzeker of de Nijmegenaar ook daadwerkelijk gaat lopen. Wanneer de Vierdaagse gehouden wordt, is hij 90. En sinds zijn laatste wandelmars heeft hij veel tegenslag gehad. Zijn zoon overleed, zijn vrouw zit in een verzorgingstehuis en zelf heeft hij inmiddels de ziekte van Parkinson.

Onlangs kreeg hij ook nog een pacemaker. "Momenteel ziet het er niet uit dat ik voldoende in vorm ben", aldus Van der Lans. "De omstandigheden zitten tegen, maar ik geef de moed niet op."

Uitstellen

Afgelopen jaar had Van der Lans de hoop de tocht te kunnen lopen, maar voor het tweede jaar op rij gooide corona roet in het eten. Toch toonde hij begrip voor de situatie van destijds. "Iedereen had deze afgelasting aan zien komen. De deelnemers zijn van allerlei nationaliteiten, wie moet je dan gaan weren? Ik neem de organisatie niets kwalijk. Ik vind de afgelasting het meest triest voor de mensen die eromheen hangen, zoals de horeca."

Dus moest de recordloper zijn 72e Nijmeegse Vierdaagse even uitstellen. Al zag hij er vorig jaar ook nog wel een positieve kant van in dat het wandelevenement niet doorging. "Om met Cruijff te spreken: elk nadeel heb se voordeel", zei de Nijmegenaar. "Dat betekent dat mijn record nog een jaartje blijft staan."

Zie ook:

Deel dit artikel