Winkelend publiek Markt Druten. Foto: JVG Vakfotografie

Winkelend publiek Markt Druten. Foto: JVG Vakfotografie

REGIO - Het kabinet komt naar verwachting vrijdagavond met mogelijke versoepelingen van de huidige coronamaatregelen. Wat er ook besloten wordt, veel ondernemers in de regio zijn van plan de zaak te openen voor klanten. Wat vinden de verschillende centrummanagers, en gaan gemeenten handhaven?

Beuningen

Centrummanager Cees van Veen laat weten: "Het rommelt in Nederland, ook in Beuningen. Wij hebben een brief gestuurd naar de gemeente, omdat we zo onze bedenkingen hebben over het dichthouden van winkels. Het water staat ze aan de lippen. De weekmarkt, groothandels en supermarkten mogen ook 'niet essentiële producten' verkopen. De buurlanden zijn ook gewoon open. We hopen dat deze brief besproken wordt in het college en de veiligheidsregio Gelderland-Zuid", zegt Van Veen.

Over de protestactie van aanstaande zaterdag zegt de centrummanager: "Sommige winkels zeggen dat ze zaterdag opengaan, maar dat is wel op eigen risico."

Druten

Woensdagavond zei centrummanager Nadine Huntink dat alle ondernemers zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur in Druten opengaan, maar nu laat de centrummanager weten dat ze "een andere koers gaan varen": Waarschijnlijk komen er versoepelingen vanuit Den Haag. Er wordt gesproken over winkelen op afspraak. Wel nodigen wij iedereen uit om zaterdag een kop koffie te komen drinken in het centrum. Van een protestactie is dus geen sprake meer." De precieze invulling voor aanstaande zaterdag is nog onbekend.

De gemeente Druten heeft aan Huntink laten weten dat er wel gehandhaafd zou worden als de protestactie door zou gaan.

Nijmegen

Centrummanager Maarten Mulder van de gemeente Nijmegen heeft "geen concrete aanwijzingen" van een protestactie, wel begrijpt hij dat sommige ondernemers de deuren willen openen: ''De financiële nood is heel hoog en er is een gevoelde pijn hier in de grensstreek. Ondernemers zien de omzet wegvloeien naar Duitsland."

Toch vindt Mulder het niet verstandig als ondernemers zaterdag gaan protesteren: "Dan leg je een probleem bij toezichthouders en bevoegd gezag. We moeten met z'n allen de politiek overtuigen dat er zoveel als mogelijk ruimte moet komen voor ondernemers. Dat is een inmiddels heel breed gedragen sentiment. Aandacht gaat nu naar winkels maar geldt wat binnenstad betreft ook voor horeca, cultuur en evenementen. Er is nog altijd veel steun nodig", aldus de centrummanager.

Eerder liet Omroep Gelderland weten dat burgemeester Hubert Bruls gewoon gaat optreden als winkeliers zaterdag open zijn, terwijl dat niet mag. Wel vindt hij dat het Outbreak Management Team (OMT) met een overtuigend verhaal moet komen om de strenge lockdown langer te laten voortduren.

Ook in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid laat Bruls er geen misverstand over bestaan. Hij laat weten: “De burgemeesters horen de roep vanuit de samenleving over versoepeling en hebben hier alle begrip voor, of het nu gaat om ouderen, studenten, winkeliers, sport, horeca, cultuur of welke sector dan ook. Vandaag wordt hierover in de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook gesproken. Wij brengen deze roep zeker ook over aan het kabinet. Tegelijkertijd zijn wij handhavers van wet- en regelgeving, en zullen wij dus hetgeen na 14 januari in Nederland als regels geldt, handhaven."

Overbetuwe

De nieuwe centrummanager van Elst, Jan Rouwhorst, weet niet of er in Elst een georganiseerde actie is om open te gaan: ''Ik hoor wel enkele ondernemers die dat wel willen doen, maar weet niet of ze dat daadwerkelijk zullen doen", laat Rouwhorst weten.

Een woordvoerder van de gemeente zegt de persconferentie van vrijdag af te wachten en te hopen dat er daarna op een veilige manier weer meer mogelijkheden komen: ''We hebben alle begrip voor de moeilijke situatie waarin veel ondernemers en organisaties zich nu bevinden. Op de uitkomsten van de persconferentie gaan we dus nu niet vooruitlopen. Hoe dan ook is het zo dat wij bij overtreding van welke regels dan ook altijd eerst in gesprek gaan, en dat er dan eventueel een waarschuwing volgt'', aldus de woordvoerder.

Wijchen

Centrummanager Yvette Akkermans laat in een reactie weten dat een aantal ondernemers zaterdag open zullen gaan. Of de gemeente Wijchen gaat handhaven, is nog onbekend.

Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt.

Lees ook: Druten pleit in open brief aan regering om verruiming coronamaatregelen

Deel dit artikel