De Wijchense gemeenteraad vergaderde vanwege de coronamaatregelen digitaal. Foto: Gemeente Wijchen

De Wijchense gemeenteraad vergaderde vanwege de coronamaatregelen digitaal. Foto: Gemeente Wijchen

WIJCHEN - In navolging van het Nijmeegse college en gemeenteraad en burgemeesters in de regio, heeft donderdagavond ook de Wijchense gemeenteraad een statement gemaakt in reactie op de poster die verspreid is door de actiegroep Nederland in Verzet, waarop de burgemeester van Nijmegen op een ‘walgelijke en onacceptabele manier’ is afgebeeld. Door middel van een unaniem aangenomen motie geeft de gemeenteraad aan nadrukkelijk afstand te nemen van deze gewraakte poster en steun te betuigen aan alle burgemeesters van het regionaal veiligheidsberaad in het algemeen en de burgemeester Hubert Bruls in het bijzonder.

“Er zijn grenzen”

“De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht waar we heel veel waarde aan hechten”, zegt Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen) in een toelichting. “Daar mag je op allerlei manieren gebruik van maken, maar er zijn grenzen. We zien dagelijks de verharding en het verbaal geweld, ook tegen bestuurders, die door een kleine groep wordt veroorzaakt. Iedere vergelijking met bestrijding van deze pandemie aan gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog, of je nu dreigt met een tribunaal, verwijst naar de Jodenvervolging of het hebt over een prijs gekoppeld aan de naam van Mussert, daar ligt bij ons de grens van vrijheid van meningsuiting.”

Solidair zijn

“We wonen in een prachtig land waar heel veel mag en ontzettend veel kan iedereen zichzelf mag zijn”, zegt Zainab Osman (PvdA). “Laten we dat dan alsjeblieft met elkaar bewaken. We moeten solidair zijn met onze medebestuurders, met onze hulpverleners en iedereen die in deze lastige tijd zij aan zij staat. De agressie, intimidatie en beledigingen die we de afgelopen tijd zien mogen we niet normaliseren of accepteren.” De motie is een oproep tot respect, zegt Marlien Joosse (CDA). “Niet ikke, ikke, ikke, maar vrijheid, gelijkheid en vooral broederschap. Het woord ‘samenleving’ zegt genoeg. Laten we elkaar met respect bejegenen en ons laten horen als anderen grenzen overschrijden.”

“Heel erg nodig”

Burgemeester Marijke van Beek (PvdA), die zich eerder deze week al samen met andere burgemeesters op eenzelfde manier uitsprak, zegt bewondering en respect te hebben voor het statement van de gemeenteraad. “Dit is heel erg nodig in deze tijd.”

Deel dit artikel