Het gat dat gegraven is op de Koningstraat in Ewijk. Foto: Daan Bastiaans

Het gat dat gegraven is op de Koningstraat in Ewijk. Foto: Daan Bastiaans

EWIJK - De Koningstraat in Ewijk dreigt in te zakken omdat de rioolleiding is beschadigd. Daarom is de gemeente Beuningen eerder dan gepand aan herstelwerkzaamheden begonnen.

Bekijk de beelden. Tekst gaat daaronder verder:

[youtube:https://youtu.be/xT1kBYMRxcc]

“De rioolleiding is hier beschadigd waardoor er grondwater en ander water in de leiding kan stromen. Met dat water gaat zand mee waardoor de grond gaat verzakken, dat kan gevaarlijke situaties opleveren.” vertelt Leo van Haalen, Riool/waterbeheerder van de gemeente. De oorzaak van de beschadiging is lastig in te schatten. Wellicht heeft iemand een kabel onder de weg door heeft geboord, en is de rioolleiding daarbij beschadigd.

“Het kan gebeuren dat de grond inzakt.”

“Omdat het grondwaterpeil nu hoog staat spoelt er grondwater in het riool. Het grondwater neemt zand mee wat ervoor zorgt dat de weg letterlijk het riool in spoelt. Wat de schade van de rioolbuis zien we pas als het water weg is.” vertelt Van Haalen. Om de bepalen hoe ernstig de rioolbuis beschadigd is gaat de gemeente het water wegpompen. Een dag later wordt het beschadigde gedeelte vervangen.

Het gedeelte van de Koningstraat dat uitgegraven is zou vanaf vandaag tot 3 december een omleidingsroute dienen. Een ander gedeelte van de Koningstraat is namelijk afgesloten voor werkzaamheden voor Vitens. “Liever zitten we niet op dezelfde omleidingsroute te werken, maar we hebben er toch voor gekozen om dit in twee dagen te doen.” vertelt Van Haalen. Dit doet de gemeente omdat wachten tot het werk voorbij zijn niet verstandig is: “Het kan gebeuren dat de grond morgen inzakt en dan hebben we niet in de hand wanneer we de reparatie uit kunnen voeren. Daarom doen we dit nu eerst.”

Deel dit artikel