De Anna Paulownabomen in Deest werden in april 2019 geplant. Foto: Annelies Megens

De Anna Paulownabomen in Deest werden in april 2019 geplant. Foto: Annelies Megens

DEEST - Erik Litjens kweekt sinds twee paar een nieuw type boom die ook wel de wonderboom wordt genoemd. De Anna Paulownaboom, komt oorspronkelijk uit China en groeit als kool. Maar de boom is ook een ecologisch wonder: het neemt niet alleen stikstof uit de bodem op, maar ook veel meer CO2 uit de lucht dan een gewone boom.

Litjens kweekte eerst fruit maar de grond die hij bezat, wilde de gemeente Druten gaan ontzanden. Toen die plannen niet doorgingen, bedacht Litjens een nieuw plan: het kweken van de zogenaamde Anna Paulownaboom. Via een vriend kwam hij met deze van oorsprong Chinese boom in aanraking. De boom kan binnen vijf à acht jaar zo’n tien tot twaalf meter hoog worden en dan levert de boom zo’n kuub hout op. “Ik zag er toekomst in, ook voor de CO2 uitstoot die verminderd moet worden. Sinds de uitspraak in de Urgenda-zaak (dat de Nederlandse Staat nog veel meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen), is dat nog belangrijker geworden. En ik vind het klimaat erg belangrijk,” vertelt hij.

Het artikel gaat verder onder de video:

[youtube:https://youtu.be/eMG0VoU-IiA]

In april 2019 geleden plantte hij de eerste bomen. Vorig jaar ging het door de droogte helaas niet goed. De helft van de boompjes moest opnieuw geplant worden. En de eerstejaars moeten na één jaar helemaal tot de grond worden terug gezaagd. “Zo’n boom groeit het eerste jaar alle kanten uit,” vertelt Litjens. “Na het afzagen loopt de boom opnieuw uit en dat gaat dan kaarsrecht.”

500 tot 1000 euro per kuub hout

Na een jaar of acht, is de boom qua opbrengst groot genoeg om afgezaagd te worden. Per boom levert dat een kuub hout op en dat zal hem straks geen windeieren leggen: dat levert zo’n 500 tot 1000 euro per kuub op. Bovendien staan de houtbouwers in de rij om met hem samen te werken want er is een tekort aan hout. Nadat de bomen afgezaagd zijn, groeit er zo een nieuwe boom aan en die is dan binnen zo’n 3 tot 5 jaar al ‘rijp’ om afgezaagd te worden. Dit proces kan tot zo’n 35 jaar doorgaan. Daarna moeten de wortels gerooid worden en moet er een paar jaar op de grond iets anders verbouwd worden, zoals mais.

In zijn schuur heeft Litjens nog heel veel stekjes liggen. “Van de Wageningen Universiteit komen ze hier kijken,” vertelt hij, “want deze boom neemt echt heel veel CO2 op.” Voor de boom kun je als kweker ook CO2 compensatie krijgen, vooral voor grote bedrijven kan dit een uitkomst zijn. “Die kunnen namelijk hun uitstoot afkopen door de aanplant van deze bomen te bekostigen. Als kweker kan dit een goede manier zijn om met de aanplant te beginnen,” legt Litjens uit. “Maar ook particulieren kunnen deze boom in hun tuin zetten om zelf te kweken voor een houtkachel bijvoorbeeld,” vertelt hij.

Deel dit artikel