Een wolf op de Veluwe.  Foto: ANP OTTO JELSMA

Een wolf op de Veluwe. Foto: ANP OTTO JELSMA

RENKUM - De Faunabescherming looft 5.000 euro beloning uit voor de tip die leidt tot de opsporing en berechting van de persoon die rond 1 oktober wolf 'GW1490m' op de Veluwe doodschoot.

De stichting noemt het doden van een wolf 'een ernstig misdrijf' en zegt dat dit in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een boete tot 21.750 euro. De vrijwilligersorganisatie belooft dat tips vertrouwelijk worden behandeld. Wie informatie heeft, kan die per e-mail doorgeven aan De Faunabescherming. Ook wie tips via de politie doorgeeft, komt in aanmerking voor de beloning.

De dode mannetjeswolf werd begin deze maand gevonden bij Stroe. Hij kwam uit Duitsland en vormde op de Zuidwest-Veluwe bij Planken Wambuis een paar met een wolvin, die in het voorjaar bij Ede werd doodgereden. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval, aangezien de wolf een zwaar beschermd dier is.

Aangifte Partij voor de Dieren

Het doodschieten van het beschermde dier houdt de gemoederen bezig. Donderdag deed Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren aangifte gedaan tegen het doodschieten van de wolf in Stroe. “De wolf is een beschermde diersoort in Nederland, waarop niet gejaagd mag worden. Het doden van een wolf is niet alleen wreed en zinloos, maar verstoort ook het ecosysteem waarbinnen hij leeft”, zegt Vestering.

Er liep al een strafrechtelijk onderzoek naar de dader(s), maar Vestering deed aangifte zodat zij op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van de opsporing. “We willen voorkomen dat het politieonderzoek doodbloedt en de daders hun straf ontlopen.”

Zie ook:

Deel dit artikel