Er komen speciale priklijnen om mensen een derde prik te geven - RN7

Uitnodigingen voor de derde prik worden deze week verstuurd. Foto: ANP

Uitnodigingen voor de derde prik worden deze week verstuurd. Foto: ANP

ELST - De GGD's in Gelderland beginnen deze week met het zetten van de derde prik. Die is alleen beschikbaar voor mensen met een ernstige immuunziekte. GGD Gelderland-Midden richt vanwege hun kwetsbare gezondheid speciale priklijnen in.

Vanaf woensdag kunnen mensen die voor de derde prik in aanmerking komen, een uitnodigingsbrief op de mat verwachten. Medisch specialisten in het ziekenhuis selecteren wie de brief krijgt. Ze worden gespreid over drie weken verstuurd, dus niet iedereen heeft hem deze woensdag meteen binnen.

Wie hem wel heeft, kan meteen terecht tijdens de vrije inloop bij de GGD priklocaties en prikbussen. GGD Gelderland-Midden raadt echter aan om een afspraak te maken om drukte te voorkomen. "Het gaat om een relatief kleine, maar ook kwetsbare en vaak minder mobiele groep. Bij de vaccinatiebussen is het momenteel erg druk. Voor mensen met een afweerstoornis lijkt een rustige en aparte priklijn een betere optie", laat een woordvoerder weten.

Prikken op testlocatie

In Ede en Elst zijn er daarom speciale priklijnen voor deze derde prik. In Elst gaat het om het voormalige Formidogebouw. Daar wordt alleen op woensdag tot en met zondag geprikt. Het gebouw is nu ook in gebruik als testlocatie, maar op die dagen gebeurt dat dan niet om besmettingsrisico te verkleinen.

In de GGD-regio Noord- en Oost-Gelderland kunnen mensen terecht op de vaccinatielocaties in Wehl en Apeldoorn. "In de uitnodigingsbrief staat een speciaal telefoonnummer en een code waarmee de afspraak gemaakt kan worden."

In Gelderland-Zuid kunnen mensen terecht in Tiel, Wijchen of Culemborg, of in een prikbus.

Geen booster

Vooralsnog krijgen alleen mensen met een kwetsbare gezondheid dus een derde prik. Een booster voor gezonde mensen, voor als de bescherming na verloop van tijd is afgenomen, zit er nu nog niet in.

"De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat er nu geen reden is om een boostervaccinatie in te gaan zetten. Boostervaccinatie is effectief om de bescherming te verhogen, maar op dit moment nog niet noodzakelijk", aldus Gelderland-Zuid.

Deel dit artikel