De heipalen op het bouwterrein waar het nieuwe ziekenhuis moet komen worden de grond in geslagen. Foto: Omroep Gelderland

De heipalen op het bouwterrein waar het nieuwe ziekenhuis moet komen worden de grond in geslagen. Foto: Omroep Gelderland

ELST - Twee buurtbewoonsters van het nieuwe ziekenhuis Rijnstate bij het station in Elst geven aan scheuren in hun woning te hebben gekregen, nadat afgelopen week heiwerkzaamheden zijn gestart voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Rijnstate belooft uit te zoeken of de scheuren een relatie hebben met het heien.

Woensdag was het eerste inloopspreekuur waar omwonenden terechtkunnen met vragen of klachten rondom de bouw. Hoewel er dus enkele klachten zijn over scheuren, lijken de meeste omwonenden tevreden over de gang van zaken. Al wordt de deur van de bouwkeet waar het spreekuur is, nog niet platgelopen. Harry Volmeijer is zelfs alleen even langsgekomen om zijn complimenten te geven over de manier waarop er gebouwd wordt en hoe de buurt daarover is geïnformeerd.

Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.

[video:7303101]

"Wij ervaren geen overlast. Van het geluid van het heien wel, maar niet van het dreunen in de grond." Het terrein waar het ziekenhuis komt te staan is volgens Volmeijer bovendien een 'prachtige locatie midden in de Betuwe'.

Inclusief een onderbreking voor de bouwvak zullen de heiwerkzaamheden nog tot eind augustus duren. De overige werkzaamheden lopen door tot begin 2023, vertelt Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur bouw van Rijnstate. Na het openen van dit nieuwe ziekenhuis kunnen de verouderde locaties in Velp en Arnhem-Zuid dicht.

Zorg op afstand

En die locatie in Elst moet zowel qua bouw als zorgprocessen een innovatief en hypermodern geheel worden, maakt Hanegraaf duidelijk. "De activiteiten van de twee locaties in Velp en Arnhem-Zuid zullen we hier op minder vierkante meters gaan doen. Dat doen we bijvoorbeeld door met ICT-voorzieningen zorg op afstand te kunnen leveren: telefonisch of via videobellen."

De lessen die daaruit getrokken worden, moeten dan weer worden toegepast op de andere locaties van het Gelderse ziekenhuis. "Maar we zijn ook weer geen proeftuin", vervolgt Hanegraaf. "Wat we hier gaan doen is doordacht en goed uitgewerkt."

In Elst kunnen mensen straks terecht voor een 'breed pallet aan poliklinische behandelingen'. "Dan gaat het bijvoorbeeld om dermatologie, een pijncentrum en oogheelkunde. Ook komen er behandelkamers voor kleine ingrepen, radiologiefuncties en komt er een apotheek en prikpost."

Zie ook:

Deel dit artikel