Bevat Video: Video
Ankeiler: Normaal gesproken vind je bijen in de natuur en niet in een industriegebied. Toch staan er vier bijenkorven op het dak van het voormalige pand van Papierfabriek Nijmegen, waar nu het bedrijf EKI is gevestigd.

- Normaal gesproken vind je bijen in de natuur en niet in een industriegebied. Toch staan er vier bijenkorven op het dak van het voormalige pand van Papierfabriek Nijmegen, waar nu het bedrijf EKI is gevestigd. "Bijen gedijen juist heel goed in de stad omdat de biodiversiteit vaak veel groter is dan op het platteland", vertelt Joost Clevis van Stadsimkerij Bijmegen trots.

EKI is een familiebedrijf dat schuim en rubber verwerkt en ogenschijnlijk niets met bijen of bloemen heeft. "Wij doen al veel om ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken", vertelt directeur Bart van der Tol. "Zonnepanelen, van het gas af en A++ label voor het gebouw, we hebben het allemaal gedaan. Wij wilden nu verder kijken en iets doen waar de hele gemeenschap iets aan heeft. Zo kwamen wij bij 'Bijen op Daken' uit."

Stad heeft vaak grotere biodiversiteit

"Ik was al imker en zag het idee van bijenkorven in een documentaire. Daar werd het in Kopenhagen toegepast en ik dacht 'dat kan hier ook'", legt Clevis uit. "Soms gaat het houden van bijen zelfs beter in de stad, omdat er een grotere diversiteit aan bloemen en dus aan voedsel is. Op het platteland is er vaak een monocultuur, dat wil zeggen, maar één soort gewas waar de bijen op af komen."

Het artikel gaat verder onder de video.

Het schuim en rubberbedrijf telt 50 werknemers, maar die hebben totaal geen last van de bijen, vertelt Van der Tol. "De bijen staan op het dak boven de ruimte waar wij pauze houden. Ze vliegen in een straal van drie kilometer rond. Als je rustig blijft, dan is er niets aan de hand", legt hij uit.

'Bijen zijn vegetarisch'

"Bijen zijn vegetarisch", grapt Clevis, "die zijn voor mensen helemaal niet gevaarlijk. Ze eten alleen maar nectar en stuifmeel. Ze worden veel verward met wespen, dat zijn echt roofdieren. Ze kunnen wel irritant zijn, omdat ze bij je eten en drinken gaan rondvliegen."

Er staan in totaal vier korven op het dak én per korf huizen daar 30.000 bijen in. "Nu is het de overgangsperiode van de zomer naar de winter en dat betekent dat er dan ook andere bijen komen. Je hebt zomerbijen, die leven zo'n vier tot zes weken, en winterbijen. Deze bijen leven langer, zo'n vier tot vijf maanden én ze blijven voornamelijk in de kast, omdat er 's winters in Nederland geen eten te vinden is.

Honing als cadeautje

Gemiddeld produceert een bijenkas tussen de acht en de twaalf kilo honing per jaar. De honing van deze korven mag EKI hebben als cadeautje voor het plaatsen van de bijen. De medewerkers zijn hier, samen met de workshops die Clevis gaat organiseren, ontzettend blij mee, vertelt Van der Tol. "Iedereen vindt de bijen lief én ook iedereen wil met de bijen en de korven op de foto."

"Bijen houden is een hele makkelijke manier, waar je met een relatief kleine investering een hele grote impact kan hebben", legt Van der Tol uit. "Einstein heeft wel eens gezegd dat als de bijen uitsterven, de mensheid nog maar vier jaar te leven heeft. Volgens mij heeft Einstein nog nooit ongelijk gehad", voegt Clevis hieraan toe.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.