Ankeiler: Wijchen trapt op 10 september de campagne ‘Weet wat je achterlaat’ af die gericht is op het produceren van minder restafval.

- Wijchen trapt op 10 september de campagne ‘Weet wat je achterlaat’ af die gericht is op het produceren van minder restafval. Onderdeel van de campagne zijn nieuwe, kleine restafvalzakken die geschikt zijn voor één kilo afval. De bedoeling is om inwoners te bewegen om per persoon per week niet meer restafval te laten produceren.

Grondstoffentekorten

Uit onderzoek onder bewoners van Wijchen eerder dit jaar komt naar voren dat zij goed afval scheiden belangrijk vinden en dat ze er ook van overtuigd zijn dat dat zin heeft. Toch werd in Wijchen vorig gemiddeld 111 kilo restafval per inwoner ingezameld. Met de campagne ‘Weet wat je achterlaat’ hopen de gemeente en Dar deze score te verbeteren. “Niet alleen in onze regio, maar wereldwijd zijn er grondstoffentekorten”, zegt Lieke Boven van Dar. “Daarom is het heel belangrijk dat we minder restafval overhouden en dingen opnieuw gebruiken. Als we goed scheiden, kan een lading afval weer prima grondstof worden.”

Kilo afval inzichtelijk maken

Het restafval terugbrengen tot één kilo per persoon per week betekent dat er meer dan 50 procent minder restafval ‘achterblijft’ dan vorig jaar het geval was. Maar hoe ziet één kilo restafval eruit? Om dat inzichtelijk te maken zijn vanaf 10 september kleine roze restafvalzakken van één kilo verkrijgbaar die in een vuilnisemmer van 10 liter passen. “Ik heb zelf ook geen idee hoeveel restafval ik eigenlijk produceer,” zegt wethouder Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen). “Met zo’n zak voor één kilo wordt het een uitdaging om je restafval te beperken. Als je te weinig plek hebt, weet je dat je uit de bocht schiet. Zo hopen we het gedrag van onze inwoners rondom restafval wat te beïnvloeden.”

Eerste rol gratis

De eerste rol kilozakjes van 12 stuks is gratis voor iedere Wijchenaar die mee wil doen en daarvoor de gratis app van ‘Weet wat je achterlaat’ downloadt. Deelnemers krijgen naast die rol zakjes, die elk jaar een nieuwe kleur krijgen, ook een duurzame waterfles van BE O bottle cadeau. De app, die deelnemers ook van tips voorziet, kan men ook gebruiken om de volgende rol kilozakjes te bestellen en betalen voor 0,75 cent per rol. Men kan de rol dan ophalen bij de HEMA in Wijchen. Volle zakjes kunnen in de kliko, die één keer per maand wordt geleegd, of in een verzamelzak in een ondergrondse afvalcontainer.

Aftrap campagne

Op zaterdag 10 september vanaf 14.00 uur wordt de campagne feestelijk afgetrapt op de Markt in Wijchen. “Ik nodig alle Wijchenaren uit om daar naartoe te komen en zich ter plekke aan te melden,” zegt Van Bronkhorst. “Want hoe meer we met z’n allen met die kilozakjes werken, hoe beter we worden in echt weten wat je achterlaat.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.