Ankeiler: Het Nijmeegse college is voornemens om de subsidieregeling voor het verwijderen van het rookkanaal van kachels en open haarden uit woningen die bij wijze van pilot het afgelopen jaar voor Nijmegen-West geld uit te breiden naar de hele stad.

- Het Nijmeegse college is voornemens om de subsidieregeling voor het verwijderen van het rookkanaal van kachels en open haarden uit woningen die bij wijze van pilot het afgelopen jaar voor Nijmegen-West geld uit te breiden naar de hele stad. Hetzelfde geldt voor de subsidie voor het installeren van rookgasfilters en katalysatoren. Ook de campagne over de nadelige effecten van houtstook voor de luchtkwaliteit wordt voortgezet.

Subsidiepot

Voor inwoners van Nijmegen-West was het afgelopen jaar een subsidie van 1000 euro beschikbaar voor het wegdoen van de open haard. De subsidie werd bij wijze van pilot toegepast in Nijmegen-West vanwege de toch al slechte luchtkwaliteit daar. De volledige subsidiepot, die overigens ‘slechts’ 10.000 euro per jaar bedraagt is gedurende deze pilot gebruikt. Voor de voortzetting in de rest van de stad is niet méér geld beschikbaar dan gedurende de pilot, zegt wethouder Tobias van Elferen (D66). “We proberen de pot wel verder te vullen door samen te werken met het Rijk.”

Lokaal verbod niet mogelijk

Die samenwerking met het Rijk is ook van belang omdat Nijmegen, hoe graag men dat misschien ook wil, niet zelf een verbod op houtstook kan invoeren. “Door samen te werken met het Rijk hopen we dat er gezamenlijk gekeken kan worden naar wanneer je houtstook wel en niet wilt toestaan,” zegt Van Elferen. Toch lijkt het moeilijk te voorkomen dat er komende herfst en winter misschien wel méér hout gestookt gaat worden in woningen. “Met de hoge gasprijzen is dat wel waarschijnlijk.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.