Ankeiler: Huurteams Nijmegen, een organisatie die huurders ondersteunt bij huurconflicten, heeft de rechtszaak tegen een verplichte app van HuurEnWoon B.V. gewonnen.

- Huurteams Nijmegen, een organisatie die huurders ondersteunt bij huurconflicten, heeft de rechtszaak tegen een verplichte app van HuurEnWoon B.V. gewonnen. De rechter oordeelde dat de verhuurder meer belang bij de app heeft dan de huurder en dat de huurder daar dus niet voor hoeft te betalen. De zaak was aangespannen door een studente, die een kamer huurde en bovenop de kale huurprijs, servicekosten, gas, water en licht, ook nog eens 140 euro voor een app moest betalen. Deze app zou de brandveiligheid van het woongebouw registeren en verbeteren.

"Wij horen al jaren van huurders dat zij moeten betalen voor een app die de verhuurder verplicht stelt", vertelt Kim van Polen, juridisch medewerker van Huurteams Nijmegen. "De reden hiervoor is voor ons onduidelijk, terwijl huurders worden gedwongen om deze te nemen. Nu hadden we een cliënt die het traject aan wilde gaan om naar de rechter te stappen."

'Huurder moet betalen voor iets dat voor verhuurder is'

Over de applicatie, de zogenaamde Stichting Keurmerk Kamerverhuur en Veiligheid (KKVV) applicatie, is al eerder een rechtszaak geweest en die werd toentertijd gewonnen door HuurEnWoon. "Er was naar ons idee toen onvoldoende verweer gevoerd door de huurders over deze applicatie. Wij wilden met de nieuwe zaak de rechter toch een uitspraak over de app laten doen. Wij zijn nu degene geweest die de eis hebben gesteld, namelijk dat de huurder voor iets moet betalen wat eigenlijk ten bate van de verhuurder is", vervolgt Van Polen.

Deze uitspraak geeft een richtlijn

Helaas heeft het huurteam geen 'verklaring van recht' gekregen dat niemand meer voor de KKVV-app hoeft te betalen, met andere woorden: het is nu niet zo dat het niet betalen voor de app voor iedereen geldt. "Met deze uitspraak is er wel een richtlijn gecreëerd dat de applicatie, zeker op de wijze hoe die nu is, niet voldoet aan de regeling dat er voor betaald mag worden", vertelt Van Polen. Dat betekent dat iedereen die de laatste vijf jaar voor deze app betaald heeft, wel zijn of haar geld kan terugeisen.

Voorbeeldbrief om geld terug te eisen beschikbaar

Huurders kunnen via het huurteam een voorbeeldbrief krijgen om het geld terug te vorderen wat je voor de app hebt betaald. "We gaan het eerst zo proberen, maar als dat niet lukt, dan zullen we opnieuw naar de rechter stappen", vertelt Van Polen. “Met deze uitspraak is wel vastgesteld dat betalen voor de applicatie zoals hij nu is, echt niet mag.”

In Arnhem heeft Eef Willems, directeur van HuurEnWoon, de app ook gelanceerd. Hier is hij onder de naam van de de Arnhemse Verhuurders Vereniging (AVV), een samenwerking aangegaan met de gemeente voor de applicatie. Hierdoor is de app gratis, omdat de gemeente de app subsidieert.

'We gaan in hoger beroep'

Willems laat weten dat hij teleurgesteld is in de uitspraak van de rechter. "Wij zien voldoende opmerkingen in het vonnis om hiertegen in hoger beroep te gaan. Er liggen nu twee uitspraken: dit laatste vonnis en een eerder vonnis waarin wij in het gelijk zijn gesteld door de rechter. Wij overleggen met onze advocaat wat we zullen doen."

'Hoger beroep kan niet'

Huurteams Nijmegen laat weten dat tegen een uitspraak van de kantonrechter normaliter geen beroep mogelijk is. Dit omdat de zaak eerst bij de huurcommissie liep en een stap naar de rechter, hierin de laatste stap is. "Er zijn wel mogelijkheden om een nieuwe procedure aan te spannen, omdat het gebruik van de KKVVapp vanuit een bepaald perspectief niet onder het huurrecht valt", aldus het huurteam. "We zien in de uitspraak van de kantonrechter geen aanleiding daartoe - uitspraak is dat de verplichte betaling voor het gebruik van en/of instructie voor de KKVV applicatie niet gevraagd mocht worden - maar als HuurEnWoon hiermee door wil gaan, dan horen we dat vanzelf."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.