Bevat Video: Video
Ankeiler: Door het stille stadje Batenburg, klinkt vanaf vrijdag drie dagen lang klassieke muziek. Het nieuwe festival Batenburg Baroque, is een initiatief van violiste en inwoonster Judith Steenbrink.

- Door het stille stadje Batenburg, klinkt vanaf vrijdag drie dagen lang klassieke muziek. Het nieuwe festival Batenburg Baroque, is een initiatief van violiste en inwoonster Judith Steenbrink. "Ik woon in een prachtige omgeving waar niet zo veel muziek klinkt. Dat moest anders vond ik."

Steenbrink, die nu anderhalf jaar in het stadje woont, mijmerde met haar buurman Frank Suyderhoud, over iets beginnen voor Batenburg. "Het was niet de vraag wat ik ging doen, maar wanneer", legt Steenbrink uit. En zo werd Batenburg Baroque geboren. Niet onbelangrijk: Steenbrink is vaste violiste en oprichter bij het muziekensemble Holland Baroque. Haar buurman is helaas overleden en daarom is er een award naar hem vernoemd.

Award is eerbetoon

"Het Suyderhoud Award is een eerbetoon aan Frank, maar het is ook omdat we het heel belangrijk vinden om jonge musici te ondersteunen", vertelt Steenbrink. De genomineerden zijn zangeres Noëlle Drost, zanger Arturo den Hartog en zangeres Lucretia Starke. De jury die bepaalt wie de award krijgt, bestaat uit vijf inwoners van Batenburg. Naast de award, krijgt de winnaar een geldbedrag en een ontmoeting met een professional naar keuze. De uitreiking vindt plaats tijdens het slotconcert ‘Toekomstmuziek’ op zondag.

De tekst gaat verder onder de video.

Eén van die jonge talenten is Emma van Schoonhoven. Vanaf haar vierde jaar speelt ze al viool. “Ik wilde heel graag kunnen wat mijn broer ook kon en hij speelde viool, dus dat wilde ik ook”. Het valt haar op dat veel mensen klassieke muziek niet mooi vinden.

"Barokmuziek is zo mooi en bijzonder; het is de basis van eigenlijk heel veel muziek die we nu kennen in de Westerse Wereld. Heel vaak denken mensen dat klassieke muziek saai is, maar eigenlijk zit klassieke muziek overal in. Denk maar aan filmmuziek of in popmuziek. Dus als mensen zeggen 'ik hou helemaal niet van klassieke muziek', dan geloof ik dat meestal niet."

H. Victorkerk eenmalig open

Het festival biedt behalve klassieke muziek, ook een buitenkansje voor mensen die de kerken in Batenburg van binnen willen zien. De H. Victorkerk (de Grote- of Nieuwe Victor) werd enkele jaren geleden door de Katholieke kerk verkocht. De verbouwing van de kerk tot appartementencomplex gaat binnenkort beginnen. De nieuwe eigenaar steunt het festival door de kerk nog één keer open te stellen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.