Ankeiler: De regio Nijmegen krijgt 800.000 euro van de provincie Gelderland voor projecten ter bestrijding van hittestress.

- De regio Nijmegen krijgt 800.000 euro van de provincie Gelderland voor projecten ter bestrijding van hittestress. In totaal gaat de provincie 4 miljoen euro uitgeven om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan want het wordt steeds heter en droger in Gelderland. De laatste jaren zijn alle hitterecords gebroken en dat veroorzaakt vooral voor ouderen en kwetsbare groepen grote problemen.

Hittestress leidt vrijwel elk jaar tot honderden extra sterfgevallen in ons land. De nieuwe projecten in Gelderland zijn gericht op maatregelen in bebouwd gebied. Zo wordt in Beuningen de wijk Tinnegieter vergroend en in West Maas en Waal worden zes straten omgebouwd tot een soort 'koelte-eilanden', zegt een woordvoerder van de provincie.

Oude en kwetsbare inwoners beschermen

In Bergharen (gemeente Wijchen) wordt een parkeerplaats vergroend en in Groesbeek is dat het Kerkplein. In de gemeente Druten staat het Dorpsplein van Deest op de lijst om te vergroenen. In Nijmegen is dat de Spoorbuurt, Oud West en het Distelpark.

In heel Gelderland gaat het in totaal om 65 projecten in 32 gemeenten, die door de provincie worden ondersteund voor een totaalbedrag van 4 miljoen euro. Daarnaast helpt de provincie gemeenten bij het opstellen van hitteplannen, die zijn bedoeld om ouderen en kwetsbare mensen te beschermen tegen extreme temperaturen. Ook de GGD's zijn nauw bij deze plannen betrokken.

Hitteprojecten zorgen voor meer koele plekken

Gedeputeerde Peter Kerris erkent dat het steeds heter en droger wordt in Gelderland. "Met deze hitteprojecten zorgen we voor meer groene en koele plekken in onze dorpen en steden. Goed voor de natuur en goed voor de gezondheid," zo constateert Kerris.

Hittestress kan vermoeidheid, uitdroging en ademhalingsproblemen veroorzaken. De armste wijken zijn volgens de provincie-woordvoerder vaak ook de meest warme wijken.

Enkele jaren geleden kwamen in Frankrijk tijdens een zeer warme zomer 10.000 ouderen om het leven. Toen pas werd de Franse overheid wakker geschud en nam men verregaande maatregelen. Ook in andere Europese landen kwam het probleem van hittestress hierdoor op de politieke agenda.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.