Ankeiler: De bloedbank Sanquin zoekt momenteel voor de locatie Nijmegen nog ruim 2.500 nieuwe donors.

- De bloedbank Sanquin zoekt momenteel voor de locatie Nijmegen nog ruim 2.500 nieuwe donors. Eerder dit jaar hield de organisatie een wervingsactie in Nijmegen, met als doel 4.800 nieuwe donors te vinden. Inmiddels heeft de bloedbank er ruim 2.200 geworven.

Er zijn al ruim 13.500 donors in Nijmegen, van wie er zo’n 10.000 bloed geven en bijna 3.000 plasma. Daarmee is Nijmegen voor Sanquin een grote locatie, vergelijkbaar met andere grote steden.

Nijmegen telt veel jonge bloeddonors

Sanquin zegt in de donorcijfers duidelijk te kunnen zien dat Nijmegen een studentenstad is. "We hebben relatief gezien erg veel jonge donors in Nijmegen, dat wil zeggen onder de 30 jaar", zegt een woordvoerster. "Het merendeel daarvan (ongeveer tweederde) is vrouw. Dat is overigens over ons hele donorbestand zo: vrouwen zijn vaker bereid om donor te worden dan mannen."

Het is voor de bloedbank de laatste jaren steeds moeilijker geworden om bestaande donors te verleiden voor een donatie. Dat leidt ertoe dat Sanquin de aankomende jaren in Nederland tienduizenden nieuwe donors zoekt. Vooral in en rond de steden.

Landelijk tienduizenden nieuwe donors nodig

De donor is volgens Sanquin een held, maar bovenal een bezige bij. Corona, drukte, ziekte en ‘even geen zin’ zijn veel voorkomende redenen om als donor geen afspraak te maken, een afspraak af te zeggen of om niet te komen opdagen. Dat gebeurt steeds vaker, zo stelt de organisatie. De woordvoerster zegt te beseffen dat veel mensen die bloed geven, ook op vele andere manieren vrijwillig actief zijn.

Mede daarom heeft Sanquin de komende jaren tienduizenden nieuwe donors nodig. Vooral in en rond de steden waar men meer bloed en plasma moet inzamelen om de vraag vanuit de zorg te kunnen beantwoorden. Dat kan alleen met een donor die de tijd neemt en ook écht komt doneren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel