Ankeiler: De fiets-voetveren Druten-Dodewaard en Beuningen-Slijk-Ewijk gaan dit seizoen niet meer varen.

- De fiets-voetveren Druten-Dodewaard en Beuningen-Slijk-Ewijk gaan dit seizoen niet meer varen. De waterstand in de Waal is dermate laag, dat het zich niet meer kan herstellen vóór eind september, als het vaarseizoen officieel wordt beëindigd. Ook zijn de de weersvoorspellingen, die de komende tijd weinig regen voorzien, niet goed.

Alex Kwakernaak, directeur van Uiterwaarde, een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van recreatieschappen in het gebied van Maas, Waal en Rijn, heeft dit gemeld. Uiterwaarde exploiteert ook de pontjes van Druten en Beuningen.

Fiets-voetveren puur toeristisch

Mocht het in september onverwacht fors gaan regenen, dan zullen de tien pontjes van Uiterwaarde ook in oktober niet gaan varen als een soort compensatie. "Dat heeft geen zin, want de fiets-voetveren zijn puur toeristisch", legt Kwakernaak uit. "In oktober zijn er zo weinig toeristen, dat het niet rendabel is om dan te gaan varen."

Voor het eerst in vele jaren, hadden de pontjes de tarieven verhoogd met 25 eurocent. Dat was niet overbodig, gezien de fors gestegen brandstofprijzen. "Toch zijn de dure brandstofprijzen voor ons niet desastreus, omdat wij niet zo heel veel verbruiken," zegt Kwakernaak.

Alle mogelijkheden zijn al benut

In 2018 konden de pontjes ook gedurende lange tijd niet varen vanwege de droogte en lage waterstand. Vorig jaar lagen de pontjes enige tijd stil vanwege te hoog water. Volgens Kwakernaak heeft men in het verleden alle mogelijkheden al benut om toch bij verschillende waterstanden door te kunnen varen, onder andere door het aanleggen van pontons. Daardoor kan men langer doorvaren, ook bij uitzonderlijke waterstanden.

Van Rijkswaterstaat moeten de pontjes altijd binnen de rivierkribben blijven. "Anders komen we te dicht bij de vaarroute van de grotere schepen en creëer je gevaarlijke situaties," aldus Kwakernaak.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.