Ankeiler: Het bedrijf Haneman Biofruit bestaat 100 jaar en mag zich vanaf zaterdag ook 'Hofleverancier' noemen.

- Het bedrijf Haneman Biofruit bestaat 100 jaar en mag zich vanaf zaterdag ook 'Hofleverancier' noemen. Dat betekent dat het bedrijf het recht krijgt tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'bij Koninklijke beschikking Hofleverancier'.

Haneman krijgt zaterdag uit handen van burgemeester Daphne Bergman de Koninklijke beschikking en de bijbehorende oorkonde uitgereikt. Dan wordt ook het wapenschild onthuld, dat aan de gevel komt te hangen. Daardoor weet de buitenwereld dat men hofleverancier is. Het bedrijf houdt zelf zondag een feestelijke open dag waar iedereen voor is uitgenodigd.

Oudste kleinzoon is nu eigenaar

Op 18 april 1922 kocht Antonius Hendrikus Janssen, de oprichter van het bedrijf “een hofstede bestaande in huis, schuur, boomgaerd en tuin te Winssen en een perceel bouwland met fruitboomen op den Haanman aldaar”. Hij vestigde zich daar met zijn gezin, met als jongste zoon Piet Janssen die het bedrijf voortzette. In 2000 wordt het bedrijf overgenomen door de oudste kleinzoon, Toine Janssen. Het bedrijf was toen 12 hectare groot. In korte tijd is grond bijgekocht en is de aanplant vernieuwd. De omvang van het bedrijf is zo gegroeid naar ruim 23 hectare.

Boomgaard voldoet aan moderne eisen

In 2004 is de huidige locatie aangekocht. Grenzend aan een boomgaard die al in bezit was en gunstig gelegen is tussen de overige boomgaarden. Om de beste kwaliteit en beste rassen te telen, worden de appelboomgaarden regelmatig vernieuwd, zodat ze voldoen aan de moderne eisen. Daarbij beschikken ze ook over beregening tegen nachtvorstschade en over druppelbevloeiing voor een efficiënte manier van watergeven. Met de huidige klimaatveranderingen is dat een belangrijk punt.

De open dag start zondag om 11.00 uur en is gratis toegankelijk.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel