Ankeiler: De politieke partijen CDA en Kernachtig Wijchen willen dat de gemeente Wijchen acties onderneemt om meer zonnepanelen op daken te krijgen.

- De politieke partijen CDA en Kernachtig Wijchen willen dat de gemeente Wijchen acties onderneemt om meer zonnepanelen op daken te krijgen. Ze willen vooral particulieren en kleine ondernemers hiertoe bewegen. Beide partijen hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

CDA en Kernachtig Wijchen willen weten of de gemeente inzicht heeft in de hoeveelheid zonnepanelen en hoeveel deze gezamenlijk opgewekte zonne-energie is. De partijen vragen aan het college om dit inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld door aantallen woningen per wijk en de bijbehorende zonnepanelen te registreren.

Meer inwoners willen bijdragen aan energietransitie

De raadsleden Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen) en Jan Peters Sengers (CDA) stellen de vraag of door de RES (Regionale Energie Strategie) Arnhem Nijmegen alleen grote daken met zonnepanelen worden meegeteld. Als dat inderdaad zo is, dan willen ze weten waarom.

"Als je door Wijchen wandelt, zie je ook in de woonwijken steeds meer zonnepanelen op daken", aldus beide raadsleden. "Ook in de kleine kernen zie je daken vol zonnepanelen, vooral ook op de schuren van agrariƫrs."

Zij gaan er vanuit dat ook vele andere inwoners en ondernemers graag willen bijdragen aan de energietransitie en het is volgens hen belangrijk dat de gemeente deze mensen en ondernemers daarbij helpt.

'Urgentie is hoog'

"Het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland en de hoge energieprijzen, geeft aan dat de urgentie hoog is om over te stappen op andere betaalbare duurzame alternatieven", zeggen de raadsleden. "De eerste zes maanden van 2022 waren het zonnigste half jaar ooit gemeten in Nederland. De zonuren in juli en de eerste dagen in augustus staan ook al in de top. Dus alle aanleiding om nog meer gebruik te maken van deze gratis zon."

Het is trouwens wel een probleem dat netbeheerder Liander momenteel niet kan voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik van elektriciteit op verdeelstation Wijchen. De organisatie voorziet dat de maximale grenzen van verdeelstation SS Wijchen in sommige gebieden zijn bereikt.

Kabelcapaciteit moet worden vergroot

Ook elders in de regio zit het stroomnetwerk soms aan de grens van de mogelijkheden. Liander gaat de problemen in Wijchen oplossen door de kabelcapaciteit te vergroten. Men verwacht dit af te ronden in het derde kwartaal van 2024. "De capaciteit van het stroomnet aldaar wordt uitgebreid, maar dat zal niet in alle gevallen op tijd gereed zijn," zo zegt de netbeheerder.

Overal in Nederland krijgen klanten van Liander vaker te maken met langere wachttijden voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet, of de verzwaring van een bestaande aansluiting.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.