Bevat Video: Video
Ankeiler: Steeds meer mensen schaffen een houtkachel aan vanwege de hoge energiekosten. Zo heeft Van der Wielen Kachel B.V. een verkoopstijging van rond de 40%.

- Steeds meer mensen schaffen een houtkachel aan vanwege de hoge energiekosten. Zo heeft Van der Wielen Kachel B.V. een verkoopstijging van rond de 40%. Goed nieuws voor de winkel, maar D66 Wijchen is niet te spreken over deze stijging: "Mensen die echt energie moeten besparen, omdat ze anders in de knel komen qua kosten, kunnen het niet eens aanschaffen", zegt raadslid Maikel Lukkezen.

Patrick van der Wielen, eigenaar van Van der Wielen Kachel, zegt dat mensen iedere maand wat geld willen overhouden voor andere dingen dan alleen de energiekosten. "Een houthaard scheelt zeker in de kosten. Sommige klanten vertellen dat ze van 300 naar 600 euro aan energiekosten per maand zijn gegaan. Op het moment dat je hout gaat stoken, kun je misschien wel weer terug naar die 300 euro."

Maar volgens Lukkezen kunnen alleen de wat rijkere mensen een haardkachel kopen: "Mensen die een houtkachel aanschaffen, hebben vaak ook het geld voor een kachel die tussen de 1.000 en 2.000 euro kost.”

Slecht stoken

Daarnaast is de uitstoot van een haardkachel niet alleen slecht voor het milieu, ook voor mensen met astma is het niet fijn. "Vooral als er slecht wordt gestookt", zegt het raadslid. Van der Wielen is het daarmee eens: "Je kunt het zo milieuvriendelijk mogelijk houden door een modern toestel aan te schaffen. Die blinken namelijk uit in een hoger rendement: niet alleen in zuinigheid, maar die hebben ook een hele lage fijnstofuitstoot."

Toch gaat het stoken nog weleens mis. "Als mensen geen goede voorlichting hebben gehad, kopen ze bijvoorbeeld of een te grote kachel of te nat hout", zegt de haardkachelhandelaar.

Tekst gaat verder onder de video:

Hout tekort

Ook de verkoop van hout gaat erg goed. Te goed zelfs, want sommige houthandelaren kunnen geen haardhout meer verkopen. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna al het haardhout uitverkocht valt te lezen op hun website.

D66 vindt dit zorgelijk: "Eigenlijk is het gewoon slecht nieuws dat we dus al het hout hebben weten te verstoken. Dat is slecht voor zowel mens als milieu", aldus Lukkezen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.