Ankeiler: In de regio Nijmegen worden relatief gezien in de gemeente Overbetuwe de meeste Oekraïners bij gastgezinnen opgevangen. Dat zijn er namelijk 115.

- In de regio Nijmegen worden relatief gezien in de gemeente Overbetuwe de meeste Oekraïners bij gastgezinnen opgevangen. Dat zijn er namelijk 115. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de sterk christelijke inslag van Overbetuwe. De kerk propageert altijd hulp voor mensen in nood.

In Nijmegen en vijf buurgemeenten worden momenteel ongeveer 1660 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het betreft ongeveer 500 vluchtelingen die op privéadressen onderdak krijgen, en er worden ruim 1150 Oekraïners gehuisvest op noodopvanglocaties. Dat wordt bevestigd door woordvoerders van de gemeenten Nijmegen, Druten, Wijchen, Berg en Dal, Beuningen en Overbetuwe.

Vooral vrouwen en kinderen

In Nijmegen bevinden zich momenteel 208 vluchtelingen in de particuliere opvang. In Berg en Dal zijn dat er 70; Wijchen 27; Beuningen 49 en Druten 36.

Bij de gemeentelijke noodopvang in Wijchen zitten 150 vluchtelingen. In Druten zijn dat er 116; Nijmegen 408; Beuningen ongeveer 220; Berg en Dal 135; en Overbetuwe 72. Op het chaletpark op de Asdonck in Beuningen zijn volgens de gemeente momenteel 40 vluchtelingen gehuisvest. Binnen afzienbare tijd komen daar in totaal zo'n 220 Oekraïners te wonen.

De aantallen schommelen voortdurend, omdat een aantal vluchtelingen in de loop van de tijd is teruggegaan, terwijl er ook nieuwe Oekraïners bijkomen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen.

Mensen voelen zich welkom, mede dankzij de vrijwilligers

De meeste mannen zijn achtergebleven om de woning te bewaken en te zorgen voor ouderen die weigeren om te vertrekken. Ook vechten de mannen in het leger, of ze werken bij brandweer of bijvoorbeeld een burgerwacht.

De meeste vluchtelingen zijn erg dankbaar dat ze een goede en veilige plek hebben gevonden, in een land waar ze vooraf vaak nauwelijks een beeld van hadden. Ze voelen zich welkom, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Elke vluchteling heeft zijn eigen verhaal en verwerkt de oorlog en zijn vlucht op zijn eigen manier. In een klein aantal gevallen is er psychosociale problematiek, waarvoor ze hulp krijgen aangeboden, zo zegt de gemeente Overbetuwe.

Meeste ontheemden willen terug als oorlog voorbij is

Veel van de ontheemden missen natuurlijk hun land en leven daar en maken zich veel zorgen over geliefden, familie en vrienden die zijn achtergebleven. De meesten willen, zodra het weer veilig is, zo snel mogelijk terugkeren naar Oekraïne, zo zeggen de betrokken gemeenten. De liefde voor het thuisland is enorm groot.

De gemeenten merken ook een grote betrokkenheid van de eigen inwoners. Mensen bieden spullen aan en melden zich aan als vrijwilliger. Ook bedrijven sponsoren de opvang en komen met allerlei soorten bijstand, zo stelt de gemeente Beuningen.

Het chaletpark op de Asdonck in Beuningen wordt een klein woonwijkje waar Oekraïense ontheemden zelfstandig kunnen wonen. Ze moeten zelf wassen en koken, maar worden door de gemeente geholpen bij het regelen van praktische zaken, zoals werk, inkomen en kinderopvang.

Veel vluchtelingen hebben al werk

Het blijkt dat heel wat mensen inmiddels werk hebben gevonden. Vooral ook vanwege de personeelstekorten waar veel bedrijfstakken op dit moment mee kampen, zoals de horeca. Na de vakantie kunnen de kinderen weer naar school en daar zijn de mensen blij om.

In Overbetuwe zijn de laatste tijd circa 20 vluchtelingen naar werk bemiddeld. Ook de gemeenten Druten en Wijchen melden dat inmiddels veel Oekraïners aan het werk zijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.