Ankeiler: Na twee jaar stilte is het zondag weer tijd voor de Winssense Kermiskoers.

- Na twee jaar stilte is het zondag weer tijd voor de Winssense Kermiskoers. Deze niet officiële maar wel 'oh zo gezellige' wielerkoers bestaat uit twee classics, waarbij aan één ook mountainbikers mogen deelnemen. Om 14.00 uur start de Jozef Janssen Classic en om 15.30 uur de Hijmans B.V. Classic.

Jozef Janssen was de laatste fietsenmaker in het dorp Winssen die zijn zaak in 1990 sloot. "De beste man stierf ook in 1990 en sindsdien heeft zich nooit meer een fietsenmaker in het dorp gevestigd. Iedereen kende Jozef, want heel veel generaties kregen bij hem zijn eerste fiets", vertelt Thijs Stevens, voorzitter Stichting Winssense Kermiskoers. "Zijn familie was erg vereerd toen we zijn naam aan de koers verbonden in 2017; ze hebben toen ook het startschot gegeven."

Nu wordt een andere bekende Winssenaar bij de koers geëerd: de 90-jarige Annie Loeffen is nu degene die het startschot mag geven. Ondanks dat haar zoon nu de baas is van de Jumbo in Winssen, is ze er nog elke dag te vinden, vertelt Stevens.

'We reguleren wél het tempo'

Na de Jozef Jansen Classic, volgt nog een wedstrijd die alleen voor wielrenners bedoeld is. Zij fietsen 12 rondes van 4 kilometer. Voor beide wedstrijden geldt wel dat de eerste rondes worden getemporiseerd, dat wil zeggen dat er motoren voorop rijden zodat de fietsers niet te hard kunnen gaan. "We zijn geen officiële wedstrijd en uit veiligheid willen wij het tempo in het begin reguleren," vertelt Stevens. "Bij de laatste classic mogen de wielrenners de laatste twee rondes helemaal los hoor."

Er is geen geldprijs te winnen, maar wel een bos bloemen en kussen van de rondemissen. Voor de dames zijn er nog geen rondemisters, wellicht volgend jaar? Na de wedstrijden is het tijd voor het Koersfeest in de Kermistent, want het is ook gewoon kermis in Winssen. Deze start vrijdag 12 augustus al.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel