Ankeiler: Op bedrijventerrein Bijsterhuizen in Nijmegen zijn op 14 en 15 juli Aziatische tijgermuggen aangetroffen.

- Op bedrijventerrein Bijsterhuizen in Nijmegen zijn op 14 en 15 juli Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Dat blijkt uit de vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op de website heeft gezet. Vanwege privacyredenen maakt de NVWA niet bekend waar de mug precies is aangetroffen.

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De muggen zijn op verschillende manieren te herkennen. Zo zijn ze heel duidelijk zwart-wit, zitten er geen vlekjes op de vleugels en is het uiteinde van de achterpootjes wit. Verder zijn het vrij kleine muggen en steken ze alleen overdag.

Kans op infectieziekten erg klein

De tijgermug is in 2005 voor het eerst in Nederland aangetroffen en verschijnt sindsdien regelmatig op verschillende plekken in het land. Vaak komt de mug ongewild mee met vracht- en vakantieverkeer. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya overdragen, is echter verwaarloosbaar klein, zo laat de NVWA desgevraagd weten.

Bestrijdingsmaatregelen

Bij elke vondst neemt de NVWA bestrijdingsmaatregelen. Zo wordt voorkomen dat de tijgermug zich verder verspreidt en vestigt. De bestrijdingsmethode wordt na de vondst standaard om de drie weken toegepast.

Burgers kunnen helpen de insecten te bestrijden door mogelijke broedplekken in de tuin te verwijderen. Dat kan door te voorkomen dat er water blijft staan in bakken, bloempotten, gieters, schotels en alle andere objecten die regenwater opvangen. Ook is het goed om regentonnen mug-dicht te maken en om water in drinkbakken en vogelbadjes wekelijks te verversen.

Mocht iemand een Aziatische tijgermug tegenkomen, dan wordt geadviseerd om dit te melden bij de NVWA.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel