Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over de hittestress.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over de hittestress.

NEC kondigde voor afgelopen donderdag een persconferentie aan. Heel even hoopte ik op een verklaring van de directie dat de huurachterstand van het Goffertstadion eindelijk op de rekening van de gemeente Nijmegen was overgemaakt. Helaas. Het was ijdele hoop. Vanwege technisch malheur ging de persconferentie niet door. Het nieuws dat Jasper Cillissen opnieuw keeper wordt bij NEC was inmiddels al lang en breed bekend. Ik betwijfel of er tijdens de persconferentie kritische vragen gesteld zouden zijn over de financiering van deze transfer in relatie tot de financiële perikelen rondom het huurcontract van het stadion. Betaald voetbal en nakomen van financiële afspraken met de gemeente. Het blijft een bijzondere combinatie.

Ik ben niet zo’n fervent voetballiefhebber. Deze keeperstransfer laat me redelijk koud. Gezien de heersende hittestress geen overbodige luxe. Een ijskoud bericht zorgde bij mij als schaatsliefhebber wèl voor extra warmtestuwing. De ijsmachine in het Triavium is kapot. Een ontbrekend onderdeel is op korte termijn niet voorhanden, dus kan er tot minimaal eind dit jaar niet geschaatst worden. In het ergste geval het hele seizoen niet.

De tekst gaat verder onder de audio:

Over financiële problemen gesproken. En het is toch al geen vetpot onder dat circusdak. Vanaf het begin was het Triavium een bodemloze put. Faillissement volgde. Er moest flink gemeentegeld bij. Desondanks staat het gebouw nog steeds zes maanden per jaar leeg. Ieder jaar wordt het ijs eind maart gesmolten en gaat de deur voor een half jaar op slot. Het is niet alleen zonde van zo’n groot gebouw, maar zo schiet het financieel natuurlijk voor geen meter op. Een verklaring voor deze financiële ellende is niet moeilijk te vinden. Willens en wetens beperkte de gemeente vanaf het begin de gebruiksmogelijkheden via het bestemmingsplan. Het Triavium mocht met andere functies dan het schaatsen vooral geen concurrentie zijn voor de binnenstad.

Alle ballen op de binnenstad. Dat was medio negentiger jaren het mantra. Een trouwbeurs in de zomermaanden of een keertje kickboksen? Vooruit dan, maar niet te vaak. Dat was schadelijk voor de binnenstad. Er waren vergevorderde plannen voor een bioscoop naast het Triavium. Mocht niet. Een bioscoop hoorde in de binnenstad en nergens anders. Daarom ontstond er ook enorme commotie bij de binnenstadondernemers toen er bij station Dukenburg een Wizzl werd geopend. Een wat? Een Wizzl. Ongeveer 25 m2 verkoopruimte voor een in plastic verpakt klef broodje kaas en een reep chocola. Moord en brand werd er geschreeuwd in de binnenstad. Ik heb dat altijd hartstikke krankjorum gevonden.

De tijden zijn veranderd. Afgelopen week werd bekend dat Carolus op Plein 44 gaat sluiten. Horeca wordt de nieuwe functie van dit iconische gebouw. De bioscopen in Wijchen en Beuningen zijn voor bewoners van Lindenholt en Dukenburg een stuk dichterbij dan de Ovatonde in Ressen. De visie van dertig jaar geleden hoe een stad zou moeten functioneren is compleet achterhaald. Hoogste tijd om tijdens het wachten op het nieuwe onderdeel van de vriesmachine alle onzinnige beperkingen, waardoor het Triavium een half jaar leeg staat, te schrappen. Extra zomerse inkomsten als afkoeling van de financiële hittestress.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel