Afdrukken
Ankeiler: Steeds meer jongvolwassenen hebben psychische problemen. In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond.

- Steeds meer jongvolwassenen hebben psychische problemen. In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond. De jaren daarvoor was dit nog 11 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Zorgwekkend, vindt een groep Nijmeegse studenten. En daarom fietst de vriendengroep van Parijs naar Nijmegen om geld in te zamelen voor mensen met psychische problemen.

“Ik zie jongeren die er echt doorheen zitten en worstelen met eenzaamheid, stress en prestatiedruk. Juist ook mensen bij wie het aan de buitenkant goed lijkt te gaan. En soms komt daarbij dat ze zich daar dan ook schuldig over voelen, wat natuurlijk absoluut niet nodig is. Dat is heftig om te zien”, vertelt Job Dalhaes, een van de twaalf studenten die momenteel van Parijs naar Nijmegen fietst.

Taboe doorbreken

Volgens fietsmaatje Max Masselink vinden veel mensen het lastig om te praten over psychische problemen, en is dat onderdeel van het probleem. “Voor veel mensen is het onderwerp een taboe, zelfs in vriendengroepen waarin mensen zich veilig voelen. Ook weten veel mensen niet hoe te reageren wanneer iemand begint over mentale problemen. Terwijl erover praten zo belangrijk is. Het is waarschijnlijk erg emotioneel, maar lucht wel op. En dan kan de omgeving diegene ook- helpen om uit het dal te klimmen.”

Win-winsituatie

Volgens de mannen is het de hoogste tijd dat er meer aandacht komt voor psychische problematiek. Daarom zamelen ze met de vijfdaagse fietstocht van bijna 600 kilometer geld in voor MIND. Een maatschappelijke organisatie die psychische problemen zoveel mogelijk wil voorkomen, mensen die hiermee te maken hebben en hun naasten ondersteunt en strijdt voor meer openheid en begrip.

“Het idee is een tijd geleden ontstaan toen we samen op televisie naar de Tour de France keken. Het begon eigenlijk als een grap, maar uiteindelijk ontstond serieus het idee om zelf ook een keer een lange fietstocht te gaan doen. En toen het idee concreet werd dachten we: dan kunnen we er ook wel geld mee ophalen. Dan heb je een win-winsituatie. We hebben gekozen voor MIND, omdat die organisatie echt hele goed dingen doet”, vertelt Max.

Voorbeeldfunctie

De fietsgroep is dinsdagochtend vertrokken en heeft inmiddels ruim 250 kilometer in de benen. Momenteel zijn de mannen in België en ze verwachten zaterdag rond 19.00 uur aan te komen bij Ovum Novum in Nijmegen, de studentenvereniging waar ze allemaal lid van zijn. Inmiddels is er al ruim 7500 euro opgehaald. Het doelbedrag is 10.000 euro. Maar het geld bij elkaar krijgen, is volgens Job niet het belangrijkste.

“We hopen dat we het totaalbedrag bij elkaar gaan halen en dat daar veel mensen mee kunnen worden geholpen. Maar het gaat niet alleen om het geld, we hopen vooral met deze actie uit te dragen dat mentale gezondheid veel bespreekbaarder moet worden gemaakt. En misschien juist doordat wij als jonge mannelijke studenten laten zien dat wij er open over praten, anderen het ook meer gaan durven.”

Zie ook: Emma en Nobilée steunen lotgenoten met psychische problemen: 'Het kan heel eenzaam zijn'

Meer over

Deel dit artikel