Ankeiler: Meer dan drie jaar was ze weg en moeder Michella en dochter Sharon rekenden nergens meer op. Tot het telefoontje van de Dierenbescherming kwam.

- Meer dan drie jaar was ze weg en moeder Michella en dochter Sharon rekenden nergens meer op. Tot het telefoontje van de Dierenbescherming kwam.

Dit verhaal gaat over kat Fiona. Ze groeide op in Balgoij bij het gezin van Michella. Zo'n drieƫnhalf jaar geleden moest Michella's man even naar Schaijk op familiebezoek. En die dag verdween Fiona. "We denken dat Fiona stiekem is meegelift. We waren haar daarna kwijt."

'Er zijn zoveel zwarte katten'

Haar man heeft de poes in Schaijk nog wel gezien. "Fiona is uit de bus geglipt. Mijn vader herkende de kat niet, maar zag een zwarte kat die hij erg vond lijken op Fiona. Hij heeft nooit de link gelegd. Want zo ver kon ze niet van huis zijn", legt dochter Sharon (27) uit. "Er zijn zoveel katten die zwart zijn."

Weken en maanden gingen voorbij, Fiona bleef weg. Michella: "Je rekent er niet meer op dat je poes terugkomt. Gelukkig was ze gechipt. In de tussentijd kwamen er nieuwe katten in ons huis: Dunya en Desie. En we hebben nu ook Mas, een kater. Desie is helaas overleden, die is overreden voor ons huis."

Begin deze week ging bij Michella de telefoon. De Dierenbescherming belde. "Ik dacht eerst dat een van onze andere katten was aangereden, maar ze hadden Fiona gevonden, in de buurt van Ravestein. Een vrouw had haar gevonden, ze zag er goed uit, dus moet ergens onderdak hebben gehad."

"Ze ziet er echt heel goed uit", vult Sharon aan.

In Balgoij kon Fiona niet blijven

Maar in Balgoij, waar Fiona ruim drie jaar geleden verdween, kon de kat niet blijven. Sharon: "Mijn ouders hebben nieuwe dieren en dat ging niet meer. Of ik Fiona wilde hebben."

Toen ik haar kreeg was het eerst onwennig

Die vraag was niet aan dovemansoren gericht. "Ik wilde al een tijdje een kat, maar wel een rustige en ik wist niet wat die drie jaar met Fiona hadden gedaan. Bovendien woon ik in Nijmegen en Fiona is altijd een plattelandskat geweest. Toen ik haar kreeg was het eerst onwennig, ze heeft eerst een paar uur bij mij onder de bank gezeten. Nu ligt ze op schoot en ze loopt me continu achterna."

Waarom lopen katten eigenlijk van huis weg? Daarover meer vandaag op gld.nl en in de app.

Hoe moet dat dan straks, mag Fiona in Nijmegen wel naar buiten met de kans dat ze weer verdwijnt? Sharon: "Fiona mag naar buiten over een tijdje maar we willen haar eerst even binnen houden, zodat ze kan wennen aan de omgeving en haar nieuwe thuis."

Zie ook: Vermiste kat Fiona na drie jaar weer terug bij haar baasje

Deel dit artikel