Ankeiler: De leefbaarheid in kleine woonplaatsen is gemiddeld gezien goed in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research.

- De leefbaarheid in kleine woonplaatsen is gemiddeld gezien goed in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research. Van de 2.500 woonplaatsen in Nederland, staat Lent op de hoogste plaats in onze regio, namelijk nummer 31. Elst staat op nummer 81 en Beuningen op nummer 118.

Er zijn ruim 2.500 woonplaatsen in Nederland. Deze zijn in de loop der tijd opgegaan in inmiddels slechts 344 gemeenten. De meeste woonplaatsen zijn daarmee onderdeel van een grotere gemeente. Dit heeft mogelijk voordelen voor de leefbaarheid zoals het delen van voorzieningen, zo valt in het rapport te lezen. Van die circa 2.500 woonplaatsen, hebben er bijna 300 een bevolking tussen de 7.000 en de 23.000 inwoners. Dit zijn de 'kleinere woonplaatsen' die in het rapport onderzocht zijn.

Minder overlast en veiliger gevoel

Lent, Elst en Beuningen scoren dus goed. Dit zijn kleinere woonplaatsen die weliswaar minder voorzieningen hebben dan grotere woonplaatsen, maar hier ervaren de bewoners minder overlast en voelen ze zich veiliger, blijkt uit het onderzoek.

De leefbaarheid (gemeten aan de hand van de Leefbaarometer 3.0 uit 2020) verschilt in kleine woonplaatsen nauwelijks van grotere woonplaatsen, maar de samenstelling is wel anders. Zo is in kleinere woonplaatsen een hogere sociale samenhang en de woningvoorraad is er gemiddeld gezien gunstiger.

Druten staat overigens op nummer 138 in de lijst. Wijchen komt er niet in voor omdat deze plaats bijna 42.000 inwoners telt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.