Ankeiler: Het COC Midden-Gelderland roept alle GGD's op om de vaccinatiecampagne tegen het apenpokkenvirus sterk uit te breiden.

- Het COC Midden-Gelderland roept alle GGD's op om de vaccinatiecampagne tegen het apenpokkenvirus sterk uit te breiden. Organisaties zoals Soa Aids Nederland en PrEPnu onderschrijven deze oproep.

Minister Kuipers van Volksgezondheid meldde onlangs dat maandag 25 juli is begonnen met het vaccineren van een groep van tweeduizend mensen in de regio’s Amsterdam en Haaglanden. Deze mensen nemen ook deel aan een project met de hiv-preventiepil PrEP.

Vaccinaties in buitenland eerder begonnen

Daarna wordt een groep van 32.000 mensen gevaccineerd, die volgens het ministerie een relatief groot risico lopen op het apenpokkenvirus. Deze mensen worden gericht uitgenodigd voor vaccinatie. In Frankrijk en Duitsland is de vaccinatiecampagne tegen ‘apenpokken’ al eerder begonnen.

COC Midden-Gelderland maakt zich vooral zorgen om de snelheid van de vaccinatiecampagne. “Aanstaande zaterdag begint de Gay Pride in Amsterdam. Van het apenpokkenvirus is bekend dat het momenteel veel mannen treft die seks hebben met mannen. Ook bij ander huidcontact, zoals knuffelen en zoenen, is overdracht al mogelijk,” vertelt voorzitter Ricardo Brouwer.

Veel Gelderlanders bij Gay Pride

“Ook veel Gelderlanders zullen de Pride in de hoofdstad bezoeken en daarmee risico lopen op besmetting. Veel mensen staan dicht op elkaar, dat baart mij toch wel zorgen,” zo meent Brouwer.

Op dit moment wil de regering vaccinatie alleen aanbieden aan een kleine groep mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen, vooral in de regio Amsterdam en Haaglanden. Mensen die zelf denken dat ze risico lopen, kunnen zich op dit moment nergens melden voor vaccinatie. Dit moet volgens het COC veranderen.

Virus discrimineert niet

COC Midden-Gelderland onderstreept dat het virus niet discrimineert en dat iedereen het kan krijgen. Het COC roept de regering op om extra vaccin in te kopen, zodat er voldoende beschikbaar is om iedereen die mogelijk risico loopt te vaccineren. Op dit moment koopt Nederland nog geen extra vaccin in. Duitsland zou al wel 240.000 doses hebben ingekocht.

Op dit moment zijn in Nederland meer dan 800 bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus, onder wie bij vijf vrouwen en een kind. Over het algemeen verloopt de ziekte niet ernstig, alhoewel een besmetting soms wel veel pijn en ongemak geeft. In Nederland heeft de uitbraak van apenpokken gelukkig nog niet geleid tot ziekenhuisopnamen.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft over het apenpokkenvirus het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel