Bevat Video: Video
Ankeiler: Een 50-jarige Nijmegenaar is veroordeeld tot 16 jaar cel voor de moord op een stadsgenoot in de wijk Lankforst.

- Een 50-jarige Nijmegenaar is veroordeeld tot 16 jaar cel voor de moord op een stadsgenoot in de wijk Lankforst. Volgens de rechtbank ging het om een kille, wraakzuchtige actie. De twee mannen hadden een conflict over geld en het slachtoffer reageerde niet op zijn berichten.

Beide heren kenden elkaar uit een dubieus milieu. De flat waar de 37-jarige Mustafa begin vorig jaar werd vermoord, stond in de buurt bekend als een drugsflat waarvan iedereen zei dat het wachten was op een vreselijk incident. Dat incident kwam er toen de 50-jarige Richard van D. vier keer de trekker overhaalde. Toen Richard de auto van het slachtoffer zag staan bij de genoemde flat ging hij daar woest naar binnen.

Telefoon vanuit de gevangenis

Een getuige die bij de moord aanwezig was, verklaarde eerst heel consistent dat Richard doelgericht en roekeloos had geschoten. Dat matcht ook met de 112-melding die hij deed. Maar daags voor de inhoudelijke behandeling van de zaak kwam er een telefoontje binnen bij de advocaat van Richard van D. Het was die belangrijke getuige, vanuit de gevangenis.

Strekking van zijn verhaal zou zijn: het is toch niet zo gegaan als ik eerder verklaarde, maar meer zoals Richard zegt: dat er een worsteling was en dat het wapen per ongeluk is afgegaan. Maar toen hij eenmaal in de rechtszaal werd gevraagd in het bijzijn van nabestaanden van Mustafa dat nogmaals te verklaren zei hij: 'Ik verklaar helemaal niks'. Al bevestigde hij wel na aandringen het telefoontje naar de advocaat van Richard. Waarom hij dat deed blijft gissen.

De gewijzigde verklaring had de strafmaat lager kunnen maken en de advocaat stelde door het gedraai van de getuige dat die maar wat uit zijn nek kletst. Zijn cliënt zou volgens hem nooit op basis van zo'n onbetrouwbare getuige de gevangenis in moeten. Hij wilde dan ook vrijspraak, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Kijk naar de uitspraak bij de rechtbank in Arnhem:

"Er is geen enkel reden om deze getuige als onbetrouwbaar te bestempelen", zegt persrechter Judith Graat daarover. "Dat heeft in hoofdzaak te maken met twee dingen. Eén: de getuige heeft heel veel verklaringen afgelegd en die zijn allemaal in grote lijnen met elkaar in overeenstemming. En twee: dat wat die getuige verklaart blijkt ook uit andere bewijsmiddelen uit het dossier."

Ik heb die Marokkaan voor zijn flikker geschoten

Er zijn bijvoorbeeld Whatsapp-berichten waaruit blijkt dat ze ruzie hadden en een andere getuige die verklaart dat Richard van D. de moord op de 37-jarige Mustafa heeft aangekondigd. "Dat verdachte al dagen voor het incident tegen hem heeft gezegd dat hij – verdachte – dat hij Mustafa zou doodschieten", memoreerde de voorzitter van de rechtbank. "En ook heeft verdachte kort na het gebeuren lachend tegen hem verteld dat hij Mustafa had doodgeschoten."

En zo is er nog een getuige die iets soortgelijks te horen kreeg van 50-jarige Nijmegenaar. "Was zo’n Marokkaanse gozer, weet je wel. Ik heb die Marokkaan voor zijn flikker geschoten", citeerde de voorzitter van de rechtbank Richard van D.

Het ging om geld. En dat de schoten per ongeluk zijn afgegaan, zoals verdachte heeft verklaard, vindt de rechtbank niet aannemelijk en stelt voorts dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan moord. "De rechtbank kan dit handelen van verdachte niet anders zien dan een kille, wraakzuchtige actie", aldus de voorzitter. Zowel de verdachte als het openbaar ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Zie ook: