Ankeiler: In de regio rondom Nijmegen manifesteren zich steeds meer problemen op het stroomnetwerk.

- In de regio rondom Nijmegen manifesteren zich steeds meer problemen op het stroomnetwerk. Volgens netbeheerder Liander zijn er inmiddels ook moeilijkheden met verbruik en teruglevering van elektriciteit in zes van de elf kernen van Overbetuwe. Eerder werden problemen bekend rondom Druten, Nijmegen-Noord, Wijchen, Berg en Dal en Winssen.

"Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dodewaard. We breiden de kabelcapaciteit in het net uit, evenals de station capaciteit. Naar verwachting ronden we dit tussen halverwege 2025 en het vierde kwartaal van 2026 af," zo verklaart Liander op de eigen website.

Niet zomaar zonnepanelen plaatsen

In Overbetuwe gaat het om de kernen Andelst, Hemmen, Herveld, Randwijk, Valburg en Zetten. Liander spreekt van risico op structurele congestie in het verzorgingsgebied van elektriciteitsverdeelstation Dodewaard. In Nederland neemt de behoefte aan verbruik van elektriciteit snel toe, terwijl het elektriciteitsnet daar in bepaalde gevallen nog niet op is toegespitst.

Inwoners die plannen hebben om zonnepanelen te plaatsen, doen er goed aan om eerst uitgebreid te informeren bij Liander en Tennet (hoogspanningskabels) wat in hun regio de stand van zaken is. Dat geldt ook voor bestaande klanten die extra capaciteit op het stroomnet willen.

Tekort aan grondstoffen en materialen

Liander investeert de komende jaren voor miljarden in het elektriciteitsnetwerk, maar op veel locaties komt dit te laat. De vraag naar elektriciteit is de laatste jaren enorm toegenomen door de economische groei, de energietransitie en de digitalisering van de maatschappij. Bovendien wordt stroom steeds vaker duurzaam opgewekt met zonnepanelen en windmolens.

De uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk wordt belemmerd door een wereldwijd tekort aan de benodigde grondstoffen en materialen, zo heeft Liander gemerkt. Daardoor is er onder meer gebrek aan transformatoren en elektriciteitsmeters.

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.