Bevat Video: Video
Ankeiler: De boeren komen toch niet op de afgesproken plek demonstreren bij de Nijmeegse 4Daagse. Ze kregen een plek aangewezen op de St.

- De boeren komen toch niet op de afgesproken plek demonstreren bij de Nijmeegse 4Daagse. Ze kregen een plek aangewezen op de St. Annastraat, maar daar stond een frietkraam. Hierom koos de delegatie van Farmers Defence Force er naar eigen zeggen voor om zich aan te sluiten bij hun collega's in Middelaar.

De gemeente Nijmegen en de boeren waren overeengekomen dat er vijftig boeren met een trekker en een koelwagen zouden demonstreren op de St. Annastraat. Op het gedeelte waar de wandelaars vanuit Heumen Nijmegen in lopen.

In de nacht van vrijdag op donderdag zouden boeren de trekker met koelwagen tussen 1.00 en 3.00 uur daar moeten plaatsen. Maar daar bleek een frietkraam te staan.

'Locatie werd geblokkeerd'

"De boeren zijn niet komen opdagen", laat iemand van de gemeente ter plaatse weten. "De frietkraam is naar een andere plek verhuisd, maar daar is dus niet op gewacht."

Kijk naar beelden uit Nijmegen:

"De locatie werd geblokkeerd", stelt Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF). "We trekken nu naar Middelaar." Middelaar is een dorp in Limburg vlak bij de grens met Gelderland en ligt langs de route. Van den Oever zei eerder al dat daar boeren samenkomen voor protest op het eigen terrein van een Limburgse boer, die daar toestemming voor gaf.

De voorman van FDF laat weten dat er honderd boeren in Middelaar zijn. Ze zijn niet van plan om alsnog naar Nijmegen te gaan, omdat ze daar niet zouden worden doorgelaten.

'Vaste plek'

Robin van der Weerden, de eigenaar van de frietkraam, was zich van geen kwaad bewust. "Ik wist niks van boeren af", zegt hij. "Dit is onze vaste plek. Ik heb geen boeren gezien." Desondanks heeft Van der Weerden wel zijn frietkraam verplaatst.

Zie ook: Ons liveblog over de 4Daagse