Ankeiler: De sluis bij Weurt is vanaf donderdag gesloten voor de scheepvaart. Het waterpeil van de Waal is zo ver gezakt, dat het te ondiep is geworden voor schepen.

- De sluis bij Weurt is vanaf donderdag gesloten voor de scheepvaart. Het waterpeil van de Waal is zo ver gezakt, dat het te ondiep is geworden voor schepen. Het lage water zorgt er bovendien voor dat de assen aan de wielen waarop de sluisdeuren open en dicht rollen, te zwaar worden belast. Rijkswaterstaat weet nog niet wanneer de sluizen weer opengaan.

Donderdag om 8.00 uur gaat de oostkolk dicht. Een sluiskolk of schutkolk is de ruimte tussen twee sluisdeuren. De westkolk was al langer dicht vanwege herstelwerkzaamheden. Die blijft tot ten minste eind augustus gesloten.

Scheepvaartverkeer zal dus moeten omvaren totdat het water voldoende is gestegen. Omgevingsmanager Arjan Thielking van Rijkswaterstaat vertelt: “De waterstand in de haven van Nijmegen is nu 4,90 meter boven NAP. Deze moet eerst naar minimaal 5,25 meter stijgen, en daar is veel regen voor nodig.”

Er komt nog één uitzondering op de sluiting: aanstaande zaterdag om 12.00 uur mogen nog één keer recreatievaartuigen passeren die een diepgang hebben van maximaal 1 meter.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.