Ankeiler: Voorafgaand aan de start van de Vierdaagse hebben actievoerders en klimmers van Extinction Rebellion (XR) een spandoek opgehangen op de route van de wandelaars.

- Voorafgaand aan de start van de Vierdaagse hebben actievoerders en klimmers van Extinction Rebellion (XR) een spandoek opgehangen op de route van de wandelaars. Het spandoek, met de tekst "Red de Vierdaagse, Red het Klimaat!" hing in een grote boom nabij de glazen loopbrug over de Heyendaalseweg.

De tienduizenden lopers zijn woensdagochtend onder het spandoek doorgelopen. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wilde een krachtig statement uiten tijdens de snikhete Nijmeegse Vierdaagse. De zeer ongebruikelijke hitte van de afgelopen dagen is volgens de actievoerders duidelijk het gevolg van de klimaatverandering. "Het bedreigt mens, dier en natuur, ver weg en dichtbij."

Vreedzame actie Extinction Rebellion

De actievoerders wijzen er op dat de huidige hittegolf elders in Europa al duizenden slachtoffers heeft gevergd. Extinction Rebellion: "Deze hittegolf is slechts een voorproefje van het soort klimaatrampen dat ons in de toekomst te wachten staat. Ook landbouw en economie lijden onder de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. Zo dragen misoogsten in kwetsbare gebieden bij aan hongersnood, inflatie, politieke onrust en vluchtelingenstromen."

Volgens de actievoerders is de politie enkele keren langs komen rijden, maar heeft niet ingegrepen. Beveiligers van de universiteit is eveneens een kijkje komen nemen, maar ook zij zagen in de actie geen probleem.

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel