Ankeiler: IJsbaan Triavium kan begin september de deuren niet openen omdat een noodzakelijk onderdeel van de installatie die het ijs maakt kapot is en niet meer gerepareerd kan worden.

- IJsbaan Triavium kan begin september de deuren niet openen omdat een noodzakelijk onderdeel van de installatie die het ijs maakt kapot is en niet meer gerepareerd kan worden. Er wordt met spoed gewerkt aan een oplossing en gezocht naar het nieuwe installatieonderdeel. De opening van de ijsbaan moet minimaal 3 maanden worden uitgesteld. De gemeente kijkt of de stedelijke speeltuinen na 31 oktober open kunnen blijven, zodat het personeel van de ijsbaan daar ingezet kan worden.

Lek in de installatie

Tijdens metingen en een vervolgonderzoek de afgelopen twee weken is het probleem ontdekt. "Toen is geconstateerd dat het onderdeel van de koelinstallatie die zorgt voor de productie van het ijs (o.a. door gebruik van ammoniak) in dermate slechte conditie is dat deze niet meer te repareren is en niet te gebruiken", laat de gemeente weten. "Toen uit de eerste meting bleek dat er een lek in de installatie zat, heeft de technische dienst van het Triavium zorgvuldig gehandeld en alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Ook is er een extern specialistisch bureau ingeschakeld om de installatie verder te onderzoeken. Hiermee zijn gevaarlijke situaties voorkomen en is er op dit moment geen enkel risico voor wat betreft de veiligheid."

Leveringstijd onbekend

De installatie en het betreffende onderdeel werden in 2019 nog uitgebreid gecontroleerd door een externe partij. "Deze constateerde toen dat de installatie volledig voldeed en er voor de komende jaren geen reden tot zorg was." Op dit moment wordt in Nederland en zelfs buiten de landsgrenzen gezocht naar een nieuw onderdeel van de installatie. "Helaas hebben we te maken met een tekort aan materialen en vervoersmiddelen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om aan te geven wanneer het Triavium wel open kan. Dit hangt af van de leveringstijd van het nieuwe onderdeel. We verwachten hier komende weken meer duidelijkheid over te krijgen."

Verenigingen

De verenigingen en huurder die gebruik maken van het Triavium worden deze week geïnformeerd over het teleurstellende nieuws, zodat zij ook hun leden kunnen informeren en op de hoogte zijn van de situatie. "Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor hen als vereniging", schrijft het college aan de gemeenteraad. "We gaan hierover met hen in gesprek om in beeld te brengen wat dit voor hen betekent."

Speeltuinen misschien langer open

Naast dat de ijsbaan nog niet open kan, heeft dit technisch probleem nog andere grote gevolgen, laat het college weten. "De kosten voor een nieuw installatie-onderdeel zijn aanzienlijk, we missen huur- en recreanteninkomsten door sluiting en het personeel kan niet ingezet worden. We bekijken daarom of de stedelijke speeltuinen na 31 oktober open kunnen blijven, zodat het personeel daar ingezet kan worden."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel