Ankeiler: De GGD waarschuwt ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid om de komende dagen extra alert te zijn op de gezondheid.

- De GGD waarschuwt ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid om de komende dagen extra alert te zijn op de gezondheid. Vanwege de tropische temperaturen is het Nationaal Hitteplan in werking gezet. Aan iedereen wordt gevraagd om goed te letten op kwetsbare mensen in hun nabije omgeving.

Vooral ouderen en zieken kunnen last krijgen van de hitte, die normaal gesproken alleen voorkomt in de landen rondom de Middellandse Zee. Ook jonge kinderen, mensen met overgewicht en mensen met een verstandelijke of psychische beperking hebben meer last van de hitte.

Flink drinken, ook al heb je geen dorst

Warm weer kan onder andere leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. De huidige weerssituatie zorgt verder voor meer smog, waardoor mensen met gevoelige luchtwegen last krijgen van hoesten en kortademigheid.

De GGD adviseert inwoners om de woning zo koel mogelijk te houden. Dat betekent overdags ramen en deuren zoveel mogelijk dichthouden, omdat het huis meestal koeler is dan de buitenlucht. De vroege ochtend is de beste tijd om het huis te luchten en koele lucht binnen te laten.

Daarnaast wordt mensen aangeraden om weinig alcohol te nuttigen en meer vocht in te nemen dan normaal. Juist ouderen moeten opletten dat ze voldoende drinken, ook als men geen dorst heeft. Bij ouderen functioneert de dorstprikkel namelijk minder goed.

Hitteberoerte is gevaarlijk

Een koud voetbad helpt goed tegen de warmte en men moet zo min mogelijk inspanning verrichten. Een ventilator brengt ook verkoeling, maar sommige mensen raken verkouden als ze te lang in de luchtstroom van de ventilator zitten.

Een hitteberoerte is gevaarlijk en in dat geval moet direct 112 worden gebeld. Men herkent een hitteberoerte door bijvoorbeeld stuiptrekkingen, hoge hartslag, misselijkheid, bewustzijn verlies en boven de 39 graden koorts.

De tropische warmte houdt waarschijnlijk maar enkele dagen aan, waarna de temperatuur weer onder de 30 graden daalt. Voor veel mensen is dat een troostrijke gedachte.

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel