Ankeiler: De gemeente Nijmegen heeft geen toestemming gegeven aan Farmers Defence Force (FDF) om op de dag van de Vierdaagse-intocht te demonsteren.

- De gemeente Nijmegen heeft geen toestemming gegeven aan Farmers Defence Force (FDF) om op de dag van de Vierdaagse-intocht te demonsteren. Ook tijdens de andere dagen zijn de boeren niet welkom, daarom geldt een noodverordening in en rond het centrum van de stad.

FDF had zich bij de gemeente Nijmegen gemeld om rondom de intocht te demonstreren. Er zouden 500 trekkers en een podium komen, zo dicht mogelijk bij de finish van de wandelaars. De gemeente Nijmegen heeft gezegd dat dit onmogelijk is. Uit voorzorg is daarom een noodverordening ingesteld voor de hele stad. Daardoor kan de politie snel ingrijpen bij problemen. De noodverordening gaat in vanaf donderdag 21 juli om 18.00 uur en duurt tot vrijdag 22 juli 23.59 uur. Met die noodverordening kan de politie bijvoorbeeld makkelijker fouilleren en mensen uit de stad weren.

Maar omdat er ook informatie bij de gemeente is binnengekomen dat boeren op andere dagen tijdens de 4Daagse willen protesteren, en bij de Vierdaagsefeesten, geldt vanaf vrijdagavond 15 juli 20.00 uur tot zaterdag 23 juli een noodverordening voor alleen het gebied in en rondom het centrum van de stad. Een beslissing die burgemeester Bruls zwaar valt, zegt hij.

'Nog nooit hoeven doen'

"De 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet. Ik heb de komende week samen met de organisatoren en de hulpdiensten de zorg voor al die honderdduizenden mensen die Nijmegen bezoeken. Deze maatregel kan in noodgevallen daarbij helpen”.

Langs het huis van Bruls

De boeren trokken woensdagavond al toeterend op trekkers door Nijmegen. Ze reden onder meer langs de huizen van burgemeester Hubert Bruls en klimaatminister Rob Jetten. De politie was aanwezig om de boeren in de gaten te houden. Het is niet bekend waarom de demonstranten naar het huis van de burgemeester reden. Mogelijk omdat hij vorige week al had gezegd dat hij geen boeren op trekkers op de parcoursen van de 4Daagse zal toestaan.

Zie ook:

Boeren rijden toeterend op trekkers langs woningen Bruls en Jetten

Boeren willen protesteren bij 4Daagse: 'Met trekkers langs Via Gladiola'

'Er komt geen boer de stad in', Bruls duidelijk over protesten tijdens 4Daagse