Bevat Video: Video
Ankeiler: ‘Al mot ik krupe’ is bij echte Nijmegenaren heel bekend. Nu is het lied en bedenker Graodus Fan Nimwegen, vereeuwigd in tin. Gaodus heette eigenlijk Theo Eikmans.

- ‘Al mot ik krupe’ is bij echte Nijmegenaren heel bekend. Nu is het lied en bedenker Graodus Fan Nimwegen, vereeuwigd in tin. Gaodus heette eigenlijk Theo Eikmans. Zijn zoon, die ook Theo heet, en schoondochter Jeanet namen vrijdag het nieuwe tinnen beeldje in ontvangst.

Het beeldje is gemaakt door Tingieterij De Tinnen Roos in Millingen. Ontwerper Eduardo Pérez heeft regelmatig contact gehad met de familie om het beeldje zo goed mogelijk te laten lijken op de volkszanger, die vooral in het midden van de vorige eeuw grote bekendheid genoot in Nijmegen.

Theo is onder de indruk van het resultaat: “Hij lijkt echt, gewoon geweldig gemaakt” Jeanet zegt: “Ik word er gewoon emotioneel van, we zien het hele hoofd van pa, hier ben ik heel blij mee”.

Tekst gaat verder onder de video:

Knotsenburg beroemdheid

De overhandiging van het beeldje was in de Burchtstraat bij het Knotsenburg-monument. Niet voor niets, want Graodus’ bekendheid begon tijdens carnaval, zo vertelt Richard Hendriks, initiatiefnemer van het beeldje. Graodus was muzikant en vertelde in pauzes van zijn optredens vaak moppen. Op een gegeven moment had hij zoveel succes met die moppen dat hij gevraagd is om tijdens carnaval tonprater te worden. Zo is hij een “icoon van Nijmegen geworden”.

Hendriks: “Hij heeft uiteindelijk het Nijmeegs volkslied gemaakt, wat zowel bij NEC als bij de Vierdaagse, maar ook bij carnaval gespeeld wordt. Iedere Nijmegenaar kent het lied.” Zoon Theo zingt het zelf nooit: “Nee nooit. Het is me wel gevraagd om het te zingen, maar ik kan niet zingen”. Jeanet beaamt dat van harte: “Moeten ze ook niet willen!”

Laatste beeldje

Tingieterij De Tinnen Roos heeft al eerder negen beeldjes speciaal voor de Vierdaagse gemaakt. Allemaal fantasiefiguren, zoals Meneer De Waal en Mevrouw Van Kronenburg. Het tiende exemplaar zal de laatste in deze serie worden. Hendriks wilde een mooie afsluiter. Dat moest Graodus worden, en hij stelde dat idee voor aan Ramon Jahn van de tingieterij. Hendriks: “Een grotere Nijmegenaar in onze ogen is er eigenlijk niet. Hij verdient een standbeeld maar ook zeker een beeldje waarop hij zelf helemaal op staat.”

Volgens zoon Theo zou Graodus zijn goedkeuring hebben gegeven aan dit beeldje: “Hij zou er heel trots op wezen, dit zou hij geweldig vinden.” Zij schoondochter denkt dat hij zou zeggen: “Ik krijg pien in me rug, laat me maar lopen”.

De beeldjes zijn te koop via de website van de tinnegieterij de Roos en tijdens de Vierdaagse ook bij twee stands in de binnenstad.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel