Ankeiler: In de Beuningse wijken De Heuve, Beuningse Plas en de Balmerd is de laatste tijd veel overlast van ganzen.

- In de Beuningse wijken De Heuve, Beuningse Plas en de Balmerd is de laatste tijd veel overlast van ganzen. Behalve dat de dieren enorm lawaai kunnen maken als ze overvliegen, zorgen ook de uitwerpselen voor klachten bij de inwoners. Dit probleem werd deze week aangekaart op de laatste gemeenteraadsvergadering in Beuningen vóór de zomer.

Volgens CDA-raadslid Agnes Meijer neemt de ganzenoverlast in Beuningen "buitenproportionele vormen aan". Zij deed het voorstel om het overschot van 6500 euro op de begroting voor straatreiniging, niet naar de algemener reserve te laten terugvloeien.

CDA bepleit diervriendelijke bestrijding

Wethouder Pascal Cobussen deed de toezegging om dat geld inderdaad te gebruiken om straten en trottoirs extra te vegen. Agnes Meijer wilde het geld daarnaast inzetten voor een diervriendelijke reductie van de ganzen. Mede omdat de uitwerpselen salmonella kunnen veroorzaken in het oppervlaktewater. Voor die diervriendelijke reductie kreeg zij echter geen steun van de andere raadsleden.

Men ziet volgens Meijer de ganzenpopulatie elk jaar groeien. Zij wees er op dat de dieren één tot tweemaal per jaar 6 tot 9 eieren leggen. Meijer: "Er zijn diervriendelijke bestrijdingsmogelijkheden. Zo kun je eieren in maisolie leggen, zodat niet alle eieren uitkomen. Dat hebben ze elders ook gedaan.

"Vergassen dieren erg cru"

Wethouder Cobussen noemde de reductie van ganzen op een diervriendelijke manier "een heel lastig verhaal, omdat je bijvoorbeeld niet mag jagen binnen de bebouwde kom." Cobussen denkt dat het kapotmaken van eieren ook weinig effect sorteert.

"Wat wel effectief is, maar erg cru, dat is het vergassen van de dieren. Ik verwacht dat we daar weinig vrienden mee maken in de samenleving. Daarom laten we het maar bij extra vegen van straten en stoepen" zo zei Cobussen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel