Bevat Video: Video
Ankeiler: Nijmegenaar Richard van D. hoorde woensdag in de rechtbank opnieuw 18 jaar cel tegen zich eisen voor de moord op zijn plaatsgenoot Mustafa A.

- Nijmegenaar Richard van D. hoorde woensdag in de rechtbank opnieuw 18 jaar cel tegen zich eisen voor de moord op zijn plaatsgenoot Mustafa A. Zijn advocaat meent dat Van D. vrijgesproken moet worden omdat de zaak leunt op een onbetrouwbare getuige.

Mustafa was 37 toen hij op 5 januari 2021 werd doodgeschoten in een flat in de Nijmeegse wijk Lankhorst. De flat stond bij omwonenden bekend als een drugsflat. Mustafa zou een schuld hebben openstaan bij Richard. Daar ontstond ruzie over.

Volgens Van D. ontstond er een worsteling waarbij het wapen per ongeluk zou zijn afgegaan. Een erg onwaarschijnlijk verhaal volgens de officier van justitie. Op het wapen is geen enkel DNA-spoor van het slachtoffer aangetroffen. Daarbij moet er stevige druk op de trekker worden uitgeoefend om te kunnen schieten.

Kijk hier naar een samenvatting van de zaak:

Doelgericht en roekeloos

Een man die getuige was in de drugsflat verklaarde dat Richard twee keer doelgericht en roekeloos schoot op Mustafa. Diezelfde man belde met de advocaat van Van D. nadat hij via de media had vernomen dat er mede op basis van zijn verklaring 18 jaar was geëist voor de moord op Mustafa.

De advocaat, Jörg Gerrits, kreeg naar eigen zeggen te horen dat de getuige zijn verklaring wilde bijstellen. Het zou in de flat mogelijk toch meer zijn gegaan zoals Richard van D. beweert en dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de strafmaat.

Maar ook toen de getuige opnieuw werd gehoord bleef hij tot verbazing van velen bij zijn eerste verklaring. Ook uit afgeluisterde telefoongesprekken die de getuige pleegde in de gevangenis waar hij zit, zou blijken dat hij volhoudt dat er sprake is van een koelbloedige afrekening.

Totaal onbetrouwbaar

Het blijft gissen waarom de Marokkaanse getuige eerst verklaart dat Richard direct op Mustafa afliep en hem doodschoot, vervolgens de advocaat van diezelfde Richard belt om te zeggen dat het toch anders was gegaan en daarna weer volhoudt dat het geen ongeluk was maar moord.

Volgens advocaat Gerrits maakt dat gedraai de getuige totaal onbetrouwbaar. "Hij kletst maar wat uit zijn nek”, zei hij daar woensdagmiddag in de rechtszaal over. Gerrits wil daarom vrijspraak voor zijn cliënt.

De officier van justitie vindt het veel te gemakkelijk om dan maar alles wat de Marokkaanse getuige heeft gezegd in twijfel te trekken en stelt dat er naast die verklaring genoeg bewijs is voor moord. De officier bleef dan ook bij zijn eerdere eis van 18 jaar gevangenisstraf.

Verdachte Richard van D. zelf blijft erbij dat het een ongeluk was. Het laatste woord was aan hem in de rechtszaal. Hij las een handgeschreven brief voor. "Ik vind het heel erg wat er is gebeurd", zei hij emotioneel. "Ik zou willen dat ik het terug kon draaien. Het was een superaardige gozer die niemand kwaad deed."

Uitspraak op 25 juli.

Zie ook: