Ankeiler: Het restaurant dat bij de toekomstige Hornbach bouwmarkt bij Ressen komt, wordt mogelijk géén fastfoodrestaurant.

- Het restaurant dat bij de toekomstige Hornbach bouwmarkt bij Ressen komt, wordt mogelijk géén fastfoodrestaurant. De gemeente Nijmegen overweegt om in de tender op te nemen dat hier enkel een ‘casual dining’ restaurant kan komen. Dat laat het college weten in antwoord van bezorgde vragen van GroenLinks over plannen voor fastfoodrestaurants langs de toegangswegen naar Nijmegen.

Komst fastfoodrestaurants

Momenteel liggen er concrete plannen voor de vestiging van een Burger King en een Kentucky Fried Chicken nabij de Blokken van Struycken. Ook liggen er plannen voor een restaurant langs de A325 nabij de Ovatonde en de toekomstige Hornbach bouwmarkt. Die laatste bevindt zich op gemeentegrond. “Het bestemmingsplan geeft mogelijkheden voor onder andere een bouwmarkt, tankstation en restaurant. Voor de functie restaurant biedt het de mogelijkheid voor een fastfoodrestaurant van maximaal 500 m2 of een grootschaliger ‘casual dining’ restaurant van maximaal 1500 m2. Het college overweegt om in de tender op te nemen dat er alleen een casual dining restaurant kan komen. Samen met partners van het lokaal preventieakkoord zijn we als gemeente bezig om meer in te zetten op preventie, stimuleren van een gezonde leefstijl en gezondere keuzes makkelijker te maken. De aanwezigheid van veel fastfoodketens maakt dit lastiger, zeker wanneer dit in de directe woonomgeving of schoolomgeving is.”

“Opmars fastfood moet stoppen”

GroenLinks ziet de komst van meer fastfoodrestaurants met lede ogen aan. “Wij vinden het belangrijk dat we onze inwoners en bezoekers gezond eten aanbieden in Nijmegen”, schrijven fractievolger Volkert Vintges en raadslid Diede Beumer aan het college. “Fastfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Het Voedingscentrum vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden. Ook in de regio Nijmegen is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab en pizza al enorm. Bij een groter ongezond aanbod, neemt voor de consument de verleiding toe. Meer ongezond eten leidt tot hoger risico op overgewicht en ziekten. Daarbij bestaat fastfood vaak uit veel dierlijke eiwitten die ook nog eens het klimaatprobleem vergroten.”

Wettelijke middelen

Het college heeft naar eigen zeggen verder tot op dit moment nog geen stappen ondernomen om fastfoodbedrijven zoveel mogelijk te weren. “We volgen de ontwikkelingen en stappen die andere gemeenten zetten op dit onderwerp, zoals de gemeente Amsterdam en Ede. Zij zijn al langer bezig met het verkennen van de mogelijkheden om fastfoodbedrijven te weren. Echter de wettelijke middelen om hier iets aan te kunnen doen, zijn beperkt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel