Ankeiler: De gemeente Nijmegen heeft besloten de binnentemperatuur in alle dienst- en openbare gebouwen te verlagen tot 19 graden in het stookseizoen en in de zomerperiode minder te koelen.

- De gemeente Nijmegen heeft besloten de binnentemperatuur in alle dienst- en openbare gebouwen te verlagen tot 19 graden in het stookseizoen en in de zomerperiode minder te koelen. Zo zorgt men voor een aanzienlijke vermindering van het verbruik van gas én elektriciteit in gemeentelijke gebouwen. Het is een antwoord op het verzoek van de rijksoverheid om ‘de knop om te zetten’ en zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas, naar aanleiding van de oorlog in de Oekraïne. Daarnaast maakt het onderdeel uit van de ambitie van de gemeente om in 2030 een energieneutrale organisatie te zijn.

Ambitie

Omdat gas duurder en schaarser wordt, vraagt de overheid bedrijven en burgers om minder energie te verbruiken, onder meer door de binnentemperatuur te verlagen. Dat heeft de gemeente Nijmegen er ook toe doen besluiten om de binnentemperatuur in al haar dienst- en openbare gebouwen te verlagen in het stookseizoen en minder te koelen in de zomer. De klimaatcrisis speelt echter ook mee voor de gemeente. “Volgens plan wordt Nijmegen in 2045 aardgasvrij en willen we in 2030 al een energieneutrale organisatie zijn als gemeente”, zegt wethouder Duurzaamheid Tobias van Elferen (D66). “Het besluit om de binnentemperatuur van gebouwen te verlagen, past daarom perfect binnen deze ambitie. Ik vind het belangrijk dat we zelf als gemeente op deze manier onze bijdrage leveren.” De gemeentelijke organisatie werkt al structureel aan het verlagen van haar CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door het opwekken van haar eigen, duurzamere energie en het isoleren van gebouwen en door het aanschaffen van apparatuur zoals servers die minder energie verbruiken. Daarnaast is al besloten om stap voor stap toe te werken naar het afnemen van 100 procent groen gas in 2030.

Besparing

Er kleeft ook een financieel voordeel aan deze stap die de gemeente maakt. “De energieprijzen zijn fors gestegen en zullen na de afsluiting van het Russische gas naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen”, laat het college weten. “Er wordt gesproken over prijzen die twee á drie keer zo hoog zijn als voorheen. Daarom is het financieel extra interessant om meer energie te gaan besparen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel